Scouting report - Zadar vs. Široki WWin 02.02.2013.

Dvorana Krešimira Ćosića: Subota, 02.02.2013., 19h

Ekipna izvješća

Zadar: Zadrani još uvijek ne mogu računati na ozlijeđenog Barišu Krasića (distorzija skočnog zgloba), a nastup Romea Travisa je pod znakom upitnika zbog bola u leđima. Međutim, pozitivna vijest je da su oporavljeni Marko Ramljak i Jozo Brkić trenirali dobro proteklog tjedna te će za utakmicu protiv Širokog biti spremni. Manjih problema s ozljedom ramena imao je i Jusuf Nurkić, no i on bio trebao biti u potpunosti spreman za subotnji ogled.

Pokazalo se i protiv Cedevite da Zadrani imaju određenih problema s obrambenim skokom u pojedinim trenutcima utakmice (Slika 1). U prošloj utakmici ovih dviju ekipa Zadar je u posljednjoj četvrtini totalno prepustio skakački dio igre ekipi Širokog te možda i u toj činjenici treba tražiti uzroke poraza u toj, kao i u još nekim utakmicama Zadra.

Ova utakmica izuzetno je bitna za Zadar jer bi pobjedom ostvario prednost nad Širokobriježanima, ali i zadržao korak sa sredinom ljestvice, što je izuzetno bitno pred težak raspored koji slijedi nakon utakmice sa Širokim.

S omjerom 7-12 Zadar se trenutno nalazi na 11. mjestu prvenstvene ljestvice te ga nakon utakmice protiv Širokog očekuju dvije jako teške utakmice: prva s liderom Igokeom i druga s uvijek neugodnom Budućnosti VOLI.

Široki WWin: Širokobriježani su ostali bez najboljeg ovosezonskog igrača Darka Planinića (potpisao za Maccabi Tel Aviv), ali su se pojačali dvama Amerikancima - ''playmakerom'' Johnathonom Jonesom i centrom Rashaunom Freemanom.

Odlazak Darka Planinića je nešto što će Široki WWin teško nadomjestiti. Njegov double-double učinak od 16 poena, 10 skokova i valorizacijom 30 ostvaren u prošloj utakmici ovih dvaju protivnika Širokobriježanima će zasigurno nedostajati, ako se zna da je Zadar ekipa koja dominira napadačkim skokom te većinu svojih koševa postiže upravo unutar reketa. Iako ne igra na istoj poziciji kao Darko Planinić, novopridošli Johnathon Jones (rođen '88 u Michiganu, SAD) pokazao se kao odlično rješenje na poziciji 1 te je u dosadašnja 4 nastupa prosječno ostvarivao 12,5 poena i 3,5 asistencije po utakmici uz prosječnu valorizaciju 15, uz visok postotak šuta (čak 70% uspješnosti za 3 poena).

Utakmica sa Zadrom od izuzetne je važnosti za Široki WWin u borbi za ostanak u ABA ligi. Znajući da niti Cibona niti Split nisu favoriti u svojim utakmicama, a da mu je Zadar direktan protivnik u ovom 20. kolu ABA lige, Široki bi se eventualnom pobjedom najvjerojatnije u potpunosti priključio hrvatskom trojcu koji je na ljestvici ispred njega.

S omjerom 6-13 Široki WWin se trenutno nalazi na 13. mjestu prvenstvene ljestvice te ga nakon Zadra očekuju dvije neugodne utakmice protiv Budućnosti i Radničkog, a odmah nakon toga jako bitna utakmica protiv Splita u borbi za ostanak u ABA ligi. 

Posljednje utakmice

Zadar:  Još jedna u nizu teških utakmica za igrače Zadra odigrala se na Višnjiku u sklopu 19. kola ABA lige protiv zagrebačke Cedevite. Zagrepčani su slavili košem Marka Tomasa u posljednjim sekundama utakmice.

Široki WWin: Poraz od ekipe Cibone u uzbudljivoj utakmici u kojoj su Širokobriježani 3 minute prije kraja imali pobjedu u rukama, no Cibona velikom serijom na kraju dolazi do uvjerljive pobjede.

Zanimljiv duel igrača

Ive Ivanov vs. Željko Šakić

Ive Ivanov je izuzetno polivalentan igrač koji može biti jako koristan treneru u određenim situacijama kojih bi moglo biti protiv Širokog. Ivanov je sposoban kvalitetno odgovoriti na napadačke zadaće koje centarska igra donosi, ali u isto vrijeme kvalitetno može odgovoriti i na zadaće krilnih igrača u obrambenom dijelu igre. Što to znači? To znači da je sposoban kvalitetno se, i u napadu i u obrani, nositi s protivničkim centrima, ali je ujedno sposoban kvalitetno odigrati obranu na nižim igračima protivničke ekipe. To ga čini idealnim rješenjem u obrani od pick'n'roll igre i igre s pokretnijim ''četvorkama'' kakav je Željko Šakić u ekipi Širokog.

Željko Šakić je igrač koji predstavlja opasnost sa svih pozicija na terenu. Sposoban je pogoditi otvoreni šut čak i iza linije 6,75, a posjeduje i kvalitetu za ''prodor-igru'' te igru pod koševima, dok Ivanov ima nešto lošiji šut, ali se puno bolje snalazi u centarskoj igri (leđna tehnika). Šakić najčešće igra na pozicijama 4 i 5, što protivničkim trenerima predstavlja problem kada ga trebaju dodijeliti nekomu od svojih ''visokih'' igrača u obrani, no zadarski strateg Nazor u Ivi Ivanovu ima moguće rješenje tog problema. 

Ključ pobjede

1. 4. četvrtina: Zadar je momčad koja u prosjeku najviše koševa prima u posljednjoj, 4. četvrtini. Poučeni iskustvom iz prošlog susreta ovih dviju momčadi, u kojemu su Zadrani 4. četvrtinu izgubili rezultatom 31-12 i prosuli vodstvo od 14 poena razlike, trebali bi obratiti veliku pozornost na ovaj detalj.

2. Obrambena odgovornost: Zadrani su prvi u ligi po broju načinjenih prekršaja po utakmici, dok su s druge strane igrači Širokog WWin najbolji izvođači slobodnih bacanja u ligi, pa će biti potrebna individualna odgovornost u obrani da bi se što više smanjio broj prekršaja igrača Zadra.

3. ''Playmakeri'':  Protivnički ''playmaker'' Johnathon Jones je, zamijenivši Darka Planinića u rosteru, zamijenio i Darka Planinića kao ponajboljeg igrača svoje momčadi. Domaći ''playmakeri'' će morati davati svoj maksimum u obrani na Jonesu (i Vragoviću) što će dovesti do česte rotacije igrača Zadra na toj poziciji. Ključno je da uz obrambeni dio igre kvalitetno odigraju i u napadu, jer je poznato da je Jones odličan ''kradljivac'' lopti. To je dokazao u prethodne četiri utakmice u dresu Širokog s 1,3 ukradene lopte po utakmici.

Autor: Franko Sterle

Sponzori