Scouting Report - Igokea vs. Zadar 18.02.2013.

Dvorana Laktaši: Ponedjeljak, 18.02.2013., 20:30h

Ekipna izvješća

Zadar: Košarkaši Zadra s velikim problemima idu u goste kod vodeće momčadi lige, Igokee. Trener Zadrana Ante Nazor na put je poveo samo 10 igrača.

Najbolji igrač Zadra Romeo Travis i dalje je izvan momčadi (problemi s leđima), a njegovo stanje dodatno je zakomplicirala prometna nesreća iz koje se izvukao bez težih ozljeda. Zadar se razišao s Chaissonom Allenom, Ive Ivanov je dobio udarac u leđa, a Goran Vrbanc se već neko vrijeme ne osjeća dobro te je dobio poštedu, pa se da zaključiti kako će Zadrani imati jako tešku utakmicu u Laktašima.

Obrana od pick igre te razvijanje kvalitetne tranzicije bit će ključ dobre igra Zadra. Franko Kaštropil i Jozo Brkić će imati jako važnu ulogu u sutrašnjoj utakmici. Naime, poznato je da je Corsley Edwards u centarskoj igri (igra leđima) itekako dominantan te će također biti potrebno kvalitetno se braniti od pick'n'roll igre, što će biti jako bitna zadaća dvaju spomenutih igrača Zadra.

S omjerom 7-13 Zadrani se trenutno nalaze na 11. mjestu prvenstvene ljestvice te ih u sljedećem kolu očekuje bitna utakmica protiv Budućnosti na domaćem parketu.

Igokea: Trenutno prvoplasirana momčad ABA liga u blagom je rezultatskom i igračkom padu. Igokea je momčad puna iskusnih igrača, no godine pojedinih igrača ipak čine svoje. Kako sezona odmiče igrači Igokee sve teže pronalaze natjecateljsku formu s početka sezone.

Zadrani će, ukoliko žele pobjedu, morati obratiti pozornost na njihovu suradnju dvaju igrača (pick) te na opasnost koja prijeti pod košem od strane Corsleya Edwardsa. Antropološki gledano momčad Igokee je superiorna u odnosu na Zadar, naročito na krilnim pozicijama gdje u sastavu imaju igrače koji ne samo da su antropološki dominantni, već i igraju visoko kvalitetnu košarku u oba smjera.

S omjerom 15-5 Igokea se trenutno nalazi na 1. mjestu prvenstvene ljestvice, no igrači Igokee se ne smiju se opustiti jer je Crvena Zvezda za samo jednu pobjedu lošija. U sljedećem kolu Igokea gostuje kod MZT-a u Skopju. 

Posljednje utakmice

Zadar:  Neugodan poraz od Širokog koji je Zadranima poprilično zakomplicirao situaciju u borbi za ostanak u ABA ligi.

Igokea: Poraz od direktnog konkurenta za naslov, u utakmici u kojoj je Cedevita kontrolirala rezultat i igru od prve do zadnje minute.

Zanimljiv duel igrača

Marko Ramljak vs. Branko Jorović

Marko Ramljak iz utakmice u utakmicu igra sve bolje. Obrambene zadatke obavlja gotovo savršeno dok svoje napadačke sposobnosti podiže na sve višu razinu kako vrijeme odmiče. Ramljak će biti izuzetno bitno oružje protiv raspoloženih protivničkih igrača, ali i vrlo kvalitetno rješenje na  trima pozicijama u napadu ukoliko za tim bude potrebe.

Branko Jorović je igrač koji s  prosječnom valorizacijom od 15,9 te postotkom šuta za 3 poena od 38%, predstavlja veliku opasnost s krilnih pozicija. Bit će zanimljivo vidjeti kako će se Zadrani nositi s igračem koji ima jako dobar šut, ali isto tako može i kvalitetno probiti prvu liniju te podijeliti pregršt asistencija suigračima. Igra Marka Ramljaka bi mogla uvelike usmjeriti igru Jorovića, ali i cijele momčadi Igokee.

Ključ pobjede

1. Krilni igrači: Zadarska krila će imati veliki posao kvalitetne rotacije u obrani i stizanja pokrivanja passa na vanjske igrače. Ključna je dobra komunikacija među igračima u obrani te visok obrambeni intenzitet kroz cijelu utakmicu.

2. Obrana od pick'n'roll igre: Kao iskusna ekipa Igokea se poprilično oslanja na suradnju dvaju igrača u napadu te na taj način pokušava pronaći najjednostavnije rješenje za postizanje koša. Ključ je kvalitetna suradnja dvaju obrambenih igrača te igrača na strani pomoći u obrani od takvog načina napadanja.

3. Bariša Krasić: Zadrani su na poziciji 4 ostali na samo jednom igraču i to onom najiskusnijem - Bariši Krasiću. Njegova pick'n'pop igra mogla bi biti od velikog značaja za ekipu Zadra. Krasić također svoj obol može dati i u obrambenom dijelu igre gdje može kvalitetno preuzeti nižeg igrača. Može raditi i kvalitetan switch (preuzimanje ili rotacija) s Markom Ramljakom za kojeg je poznato da posjeduje sposobnost igranja kvalitetne obrane na svim protivničkim igračima osim na centrima.

Sponzori