Scouting Report - Cibona vs. Zadar 06.02.2013.

Košarkaški centar ''Dražen Petrović'': 06.02.2013., 20:15h

Ekipna izvješća

Zadar: Nakon domaćeg poraza od ekipe Široki WWin, Zadrani idu u goste zagrebačkoj Ciboni u sklopu polufinalne utakmice kupa Krešimira Ćosića. 

Zadrani su oslabljeni neigranjem Chaissona Allena (suspenzija) i Romea Travisa (pošteda zbog problema s leđima). S obzirom na neigranje Allena više prostora će zasigurno dobiti Toni Prostran koji se iz utakmice u utakmicu diže u formi te Vedran Morović koji još uvijek traži optimalnu formu. Možda su upravo ove, eventualno dvije, utakmice prilika da se Morović u potpunosti aklimatizira te da moguću veću minutažu na pravi način iskoriste Jusuf Nurkić ili možda Ivan Batur koji će zasigurno dobiti više minuta ukoliko će se trener Nazor odlučiti za opciju s Delašem na jedinici.

Motivacija pred ovu utakmicu ne bi smjela doći u pitanje jer se ipak radi o kupu nazvanom po imenu velikana zadarske košarke Krešimiru Ćosiću, a ujedno se igra i protiv najvećeg klupskog rivala Cibone.

Cibona: Cibona, kao i Zadar, u ovo polufinale ulazi s porazom iz posljednjeg ogleda u ABA ligi i to od podgoričke Budućnosti.

Pred sami dvoboj Cibona se pojačala s iskusnim centrom Sandrom Nicevićem koji će možda na svježinu dodanu na ogromno iskustvo predstavljati opasnost po Zadrov koš. Novopridošli playmaker Jerel Blassingame pokazao je da zna dati kvalitetan pass podijelivši, u dvije utakmice odigrane za Cibonu,  u prosjeku 4,5 asistencije po utakmici, ali je također pokazao da nije opasnost po koš s prosjekom šuta za 2 od 40% te prosjekom šuta za 3 od samo 16,7 %.

Zagrepčani, kao i Zadrani, ne bi trebali imati problema u pronalasku motiva pred ovu utakmicu jer su u približno sličnoj situaciji. 

Posljednje utakmice

Zadar: Poraz od ekipe Široki WWin u utakmici u kojoj su Zadrani sjajnom predstavom u drugom poluvremenu zaslužili više od utakmice, no ''sudbina'' je htjela drugačije.

Cibona: Poraz od podgoričke Budućnosti u utakmici u kojoj su Zagrepčani loše otvorili utakmicu te se nisu više mogli rezultatski vratiti u utakmicu. 

Zanimljiv duel igrača

Franko Kaštropil vs. Andrija Žižić

Franko Kaštropil je ove sezone jako puno napredovao. Od igrača koji je tek povremeno pokazivao znakove talenta došao je do reputacije jednog od najboljih centara ABA lige s najboljim postotkom šuta za 2 poena među centrima. Njegove posljednje partije pokazale su da je itekako sposoban odigrati čvrstu i kvalitetnu obranu 1 na 1 protiv protivničkih centara. Sposobnost blokiranja šuteva protivničkih igrača pokazao je i u posljednjoj utakmici protiv Širokog s dvije blokade, ali je također pokazao u nekoliko zadnjih utakmica da mu je forte upravo obrambeni skok koji se pokazao boljkom ekipe Zadra te je Kaštropil zasigurno osvježenje u petorci po tom pitanju.

S druge strane, Andrija Žižić je jedan od najopasnijih Ciboninih igrača. Igrač je to zavidnih tehničkih sposobnosti i izuzetno kvalitetnih motoričkih sposobnosti. Upravo te sposobnosti mu daju lepezu napadačkih opcija. Tehničke kvalitete mu omogućavaju jako kvalitetnu igru pod košem u 1 na 1 situacijama, ali je isto tako zbog svojih motoričkih sposobnosti izuzetno kvalitetan u pick 'n' roll igri.

Franko Kaštropil bi mogao biti jedno od rješenja u obrani protiv Žižića osim u slučaju ako Cibona bude inzistirala na pick'n roll igri jer Kaštropil s nešto slabijim radom nogu jako teško može kvalitetno braniti pick.

Ključ pobjede

1. Reakcija: Reakcija igrača, nakon poraza u bitnim utakmica za opstanak u ABA ligi,  biti će jedan od ključnih segmenata u eventualnoj pobjedi jedne od ovih dviju momčadi. Psihički (pa i fizički) umorni igrači Zadra morati će iznaći snage i želje za pobjedom ukoliko žele igrati u finalu i donijeti ''kantu'' kući, gdje većina Zadrana smatra da i pripada. 

2. Pick 'n' roll: Pokazalo se kako Zadrani imaju problema u obrani pick igre, dok s druge strane Cibona jako često koristi tu opciju u napadu preko Kusa i Blassingamea u svojstvu ballhandlera i Žižića u svojstvu blokera. Ključno za Zadrane će biti upravo način na koji će braniti tu vrstu igre jer će Franko Kaštropil, kao centar sa ''sporim nogama'', jako teško kvalitetno moći braniti pick 'n' roll, a biti će potreban kao napadačka opcija te će ga trener Nazor zasigurno htjeti u petorci.

3. Šut za 3 poena: U prošlom dvobuju ovih dvaju protivnika Zadar je čak 42% svojih koševa postigao iza linije 6,75. Da se zaključiti kako Cibona preuzima rizik otvorenog šuta za 3 poena kako bi što kvalitetnije obranila perimetar (popularno zvan poludistanca) i reket oslanjajući se na obrambeni skok u slučajima protivničkih promašaja.

Autor: Franko Sterle

Sponzori