Scouting report: Zadar vs. Cedevita 18.05.2013.

Dvorana Krešimira Ćosića: Nedjelja, 19.05.2013., 19h

Zanimljiv dueli igrača: 

Marko Ramljak vs. Marko Tomas

Marko Ramljak je postao igrač zadatka koji u svakoj utakmici Zadra pokazuje zavidne sposobnosti zaustavljanja najopasnijih protivničkih igrača. Iako svoje obrambene zadatke obavlja gotovo savršeno, Ramljak svoje napadačke sposobnosti podiže na sve višu razinu tako da ponekad zbog vrhunskog pregleda igre i osjećaja za dodavanje dobija ulogu ''playmakera'' u ekipi. Također razvijanje brze i kvalitetne tranzicije je jedna od njegovih specijalnosti što bi protiv Cedevite moglo biti ključno za eventualnu pobjedu.

Ramljak će biti izuzetno bitno oružje protiv raspoloženih protivničkih igrača (Wright - Tomas), ali i vrlo kvalitetno rješenje na trima pozicijama u napadu ukoliko za tim bude potrebe.

Marko Tomas je igrač fantastičnog šuta i jako dobre igre po dubini. Sposoban je sam sebi stvoriti situaciju za šut te ga je zbog visokog ''jump shota'' jako teško braniti. Obrambeno je Tomas također izuzetno moćan iako je u principu napadački orijentiran što ga čini jako bitnom karikom u igri Cedevite.

Ključ pobjede:

1. Obrana od šuta za 3 poena: S obzirom da je Cedevita izrazito šuterska ekipa potrebno je veliku pozornost obratiti na njihovu vanjsku liniju. Pritom najviše pažnje treba posvetiti Bracey Wrightu i Marku Tomasu iako je i ostatak ekipe izuzetno opasan iza linije 6,75.

2. Tranzicija: Ovaj način napadanja bi mogao biti izrazito efektivan protiv Cedevite. Ideja je da se Cedevitu natjera u trku gdje bi zasigurno Zadar imao prednost što se pokazalo i u zadnjoj utakmici Cedevite protiv Cibone u kojoj su Cibonaši pretrčali Cedevitu i na taj način na kraju slavili.

3. Obrana od ''pick'n'rolla'' te ''strana pomoći'': Ključ će biti zaustaviti pick'n'roll igru Cedevite. Krilni igrači na strani pomoći će morati biti itekako aktivni ako misle spriječiti lagani prijem lopte rollera u reketu i stići natrag na izvrsne šutere Tomasa, Wrighta ili Baždarića. Ujedno će biti itekako bitno paziti na back door ulaze i prodore u prilasku obrambenog igrača u trenutcima dok se vraća s pomoći.

Autor: Franko Sterle

Sponzori