Trenerski kutak

Što ćete čitati u Trenerskom kutku,

Košarka je igra kretanja, navika, pogrešaka, ravnoteže, refleksa, igra reakcije, suradnje i komunikacije, "timinga", pomaganja, istodobno individualna i kolektivna igra, igra detalja i finesa, uređenog niza poslova. To je sinteza mentalne i tjelesne hrabrosti, snage i agresivnosti, prepoznavanja nakana protivnika,donošenje odluka, individualno i kolektivno nadigravanje. Posložiti sve te detalje u jednu smislenu verziju košarkaške igre – to je posao trenera.


U Trenerskom kutku želja nam je predstaviti trenerski posao, jer biti trener nije samo znanje i iskustvo, biti trener podrazumijeva učitelja, pedagoga, psihologa, sportaša, taktičara, motivatora i menađera u jednom. Potrebna su šira znanja uključujući i druge sportove. Ovdje ćete moći čitati stručne sadržaje iz svih područja košarke, osvrte trenera i njihovu filozofiju košarke.

Organizator igre

Opis pozicije i uloga organizatora igre

29.01.2010.

Većina trenera smatra kako je ishodišna uloga u svakoj momčadi upravo ona igrača na poziciji broja 1. Igrač na toj poziciji mora imati najveću prilagodljivost, sigurnost u prijenosu lopte, uspješnu igru jedan na jedan, dva na dva, kao i najveću razinu automatizacije tehničko-taktičkih znanja. Stoga bi treneri trebali nastojati igračima na toj poziciji omogućiti učenje i usavršavanje što više tehničko-taktičkih detalja i finesa u pojedinačnoj i ekipnoj igri, koji obuhvaćaju sposobnost organizacije igre.

Razumijevanje igre – ključna karakteristika

Poznata je tvrdnja da će cijela momčad biti dominantna onoliko koliko je dominantan prvi bek u igri. Stoga igrač na toj poziciji mora biti "gospodar sebe" i situacija u igri, kontrolor intenziteta i ritma igre. U fazi tranzicijske i postavljene obrane bekovi moraju biti sposobni igrati tijelo uz tijelo, usmjeravati napad protivnika u kutove, tj. onemogućavati tranzicijsku i postavljenu igru već u prednjem polju igrališta, dominirati u broju dobivenih lopti.

Poželjna su svojstva igrača na poziciji beka: emocionalna stabilnost, igračka konzistentnost i mentalna čvrstoća. Bez tih karakteristika prvi bek ostaje "polukvaliteta" neovisno o razini automatizacije tehničko-taktičkih znanja. Prvi bek mora imati bazu u sebi, jer je kormilar igre zbog svoje pozicije. U situacijama pritiska u igri bek mora iskazati odlučnost, visoku razinu samopouzdanja, kontrolu pažnje, pozitivne stavove i energiju, visoku razinu motivacije, stvaralačku vizualizaciju te potpunu mirnoću i koncentraciju.

Mora imati kontrolu lopte, sposobnost poentiranja kad je šut otvoren ili kada je to potrebno, pravodobnost dodavanja slobodnom suigraču kod udvajanja, agresivnost i prodornost u igri jedan na jedan. Moraju reagirati u skladu s pozicijom obrane te vidjeti igru iz svih kutova i u svakoj situaciji. Ovi igrači moraju osjetiti kada je pravi trenutak za promjenu brzine i agresivnosti igre, jer upravo promjena tempa najčešće proizvodi aktivne minute u igri, tj. seriju lakih koševa.

Organizator igre mora znati surađivati sa suigračima u određenom trenutku. Dodavanje lopte slobodnom suigraču u najboljoj poziciji smatra se osobitom, specifično košarkaškom senzitivnošću prvog beka.

Trener na parketu

Ovaj igrač mora biti uspješan vođa momčadi sposoban razumjeti probleme suigrača na svim pozicijama. Prvi bek obično sudjeluje u uspostavljanju što boljeg kontakta između suigrača i trenera.

"Apsolutni" osjećaj za igru prvog beka manifestira se u organizaciji i kontroli igre, u osjećanju pojedinačnog i momčadskog ritma i intenziteta igre, kao i u osjećaju za stalnu ravnotežu na parketu. Mora razumjeti postavljanje i kontroliranje rasporeda igrača u tranzicijskom i postavljenom napadu.

Zadaća organizatora igre u postavljenom napadu jest testirati obranu iz svih kutova s dvije ili tri rotacije napada s opterećene na rasterećenu stranu, kako bi prepoznao greške u prilagodbi pozicije obrane te u situacijama smanjivanja pritiska u obrani došao do traženog selektivnog šuta.

Iz svega proizlazi da su osnovni poslovi i u igri prvog beka, pored sprečavanja probijanja prednje linije obrane, sigurnost u prijenosu lopte protiv pressing obrane i uspješno, pravovremeno i točno dodavanje.

Može se izvesti zaključak da igrač na poziciji prvog beka mora posjedovati osjećaj za dodavanje lopte na pravo mjesto u pravom trenutku najbolje postavljenom suigraču. Evidentno je da bez uspješne igre prvog beka nema ni momčadske efikasne igre u sve četiri faze njenog tijeka.

Sve te činjenice potkrepljuju značajnost, složenost, odgovornost i rizičnost poslova u igri koje obavlja prvi bek, najznačajniji kontrolor lopte i uspješni vođa u svim fazama tijeka igre.

Sponzori