Čeka nas teško gostovanje 03.12.2015.

Zadar u petak kod Sutjeske

Pred košarkašima Zadra u petak u 21 sat gostovanje je u Nikšiću kod novopečenog regionalnog ligaša Sutjeske, u utakmici 13. kola ABA lige. Riječ je o trenutno posljednjeplasiranoj momčadi lige, ali protivniku koji može biti iznimno opasan. Pokazali su to pogotovo u posljednjem kolu u Podgorici gdje su poraženi od Budućnosti tek nakon produžetka.

- Čeka nas teško gostovanje. Sutjeska je jako kvalitetno odradila posljednje dvije utakmice, iako nije pobijedila, ali u Podgorici su držali na konopcima lidera prvenstva Budućnost, a kolo prije toga su do kraja bili u egalu sa Crvenom zvezdom na domaćem terenu. Nikšić je nezgodan teren i to je momčad koja uz pomoć domaće publike može ući u trans. Iako do sada ima više pobjeda u gostima nego doma, moramo se jako kvalitetno pripremiti na sve zamke koje nas očekuju, te ući u susret maksimalno koncentirano od prve minute. Ulazak u utakmicu definitivno moramo popraviti u odnosu na posljednja dva kola, jer ovaj put, ako uđemo u takav rezultatski minus, bit će se mnogo teže vratiti nego protiv Igokee i MZT-a, istaknuo je trener Zadra Ante Nazor i upozorio da je liga iznimno izjednačena te da se protiv niti jedne momčadi ne smije unaprijed upisati pobjeda...


- U ovoj ligi nema fenjeraša. I druge momčadi koje su pri dnu imaju snagu rostera i kvalitetu igre, a i liga je takva da svaku utakmicu moramo pripremiti maksimalno ozbiljno i tu pripremu prenijeti na teren da pokušamo odigrati najbolje što možemo. Sigurno će nam trebati bolja izdanja nego u posljednja dva kola da pokušamo iskontrolirati susret u našu korist. Imaju kvalitetnu vanjsku liniju, dobre prodor igrače i šutere. Ističu se tri vanjska igrača, koji imaju izuzetan potencijal i za iskreirati situacije i za realizirati. Prvenstveno playmaker Pavlićević, zatim vrlo kvalitetan šuter Vraneš, a puno su dobili i dolaskom Alekse Popovića. To je momčad usmjerena ka vanjskom šutu, kojega moramo zaustaviti, jer u transu domaćeg terena mogu pogoditi i neke teške šuteve. Zato naša agresivnost mora biti kontinuirana od prve sekunde utakmice. Moramo imati izraženu čvrstinu i spremnost da se odigra agresivno po cijelom terenu, nastojati pretrčavati protivnika, te u odnosu na prošlu utakmicu nastojati igrati discipliniranije u pozicijskom napadu da bi kontrolirali sam ritam i tijek susreta.

Serijom pobjeda Zadar se popeo na peto mjesto ljestvice, a atmosfera u svlačionici je iznimno pozitivna...

- Protiv Igokee prvi put otkako sam trener Zadra u svlačionici uoči utakmice nisam rekao koja će petorka startati. Isprofilirali smo 11 igrača da mogu participirati na svim utakmicama i baš zato ne treba robovati startnom petorkom. Nije toliko bitno tko će početi utakmicu, koliko da se sve zadaće maksimalno ozbiljno shvate i odrade. Posljednji put to nije bilo dobro, jer nismo po dogovoru odigrali obranu na Ćapinu, koji je razigrao sebe i momčad i nanio nam velike probleme u prvom dijelu. U Nikšiću ćemo imati sličan zadatak na njihovog playmakera i vanjsku liniju. Morali smo se malo i osvježiti. Pripremali smo se individualno i timski kao za svakog drugog protivnika. No, prvenstveno moramo gledati sebe i nametnuti pobjednički mentalitet da se oni više bave nama nego mi njima. Mislim da smo pokazali snagu za to. Jednostavno, moramo puni samopouzdanja i s takvim pristupom ući u ovu utakmicu. Ne trebamo gledati ni stanje na tablici ni stanje na semaforu za vrijeme utakmice, nego igrati svoju igru i u svakom duelu na terenu nastojati dati maksimum. U tom psihološkom pogledu ova momčad može još puno napredovati i prezentirati takav stil igre od prve do posljednje sekunde, bez obzira na protivnika. Tu smo pokazali karakter i napredak u odnosu na početak sezone, gdje nismo imali taj mentalitet da se vratimo. To je dodatan kvalitet, ali ne znači da uvijek moramo ući u minus. Moramo ponekad i ući u utakmicu, a posebno u ovu kao da gubimo minus 20 i od početka tražiti takav pristup, zaključio je Nazor.

Sve bolji centar Zadra Filip Kraljević svjestan je također da ih očekuje nimalo bezazlen protivnik...

- Zadovoljni smo, ali ne smijemo stati na ovome. Imamo još rezervi i moramo gledati naprijed. Mislim da ne igramo ni blizu našeg maksimuma, nego možemo još mnogo bolje i očekujem da ćemo to pokazati u nastavku sezone.Igokea je arhivirana. Već za dva dana slijedi gostovanje u Nikšiću kod Sutjeske, posljednjeplasirane momčadi lige. U prošlom kolu su protiv Budućnosti u Podgorici imali utakmicu u rukama, sami su sebe pobijedili. Prije toga su i Zvezdu držali u egalu do samoga kraja, što dovoljno govorikoliko su nezgodna momčad, bez obzira na poziciju na tablici. Neće nam biti lako, no siguran sam da neće ni njima. Očekuje nas tvrda utakmica, ali idemo u Nikšić po pobjedu. Recept je uvijek isti, maksimalan angažman od prve minute, borba za svaku loptu i pametna igra u obrani i napadu. To bi nas trebalo dovesti do željenog cilja.

Susret se igra u petak u 21 sat

Sponzori