Poraz Zadra u Nikšiću 05.12.2015.

Presudila katastrofalna treća četvrtina

Košarkaši Zadra u Nikšiću su upisali šesti ovosezonski poraz u ABA ligi. U 13. kolu regionalne lige domaća Sutjeska prekinula je pobjednički niz Zadra od tri uzastopne pobjede slavivši rezultatom 71-60.

Nakon dviju utakmica u kojima su preokrenuli dvocifreni zaostatak i potom odjurili do uvjerljivih pobjeda, košarkaši Zadra u Nikšiću su odigrali dijametralno suprotno. U devetoj minuti imali su najvećih +12 (13:25), da bi na poluvremenu imali prednost od +5 (31:36). U nastavku je uslijedio potpuni zadarski raspad sustava. Nikšićani su, kreirali seriju 22-4, odjurili na +12, 55:43 na kraju treće četvrtine i praktički riješili pitanje pobjednika.

Zadrani se od tog šoka više nisu uspjeli oporaviti. Domaćin je potom relativno lagano održavao stečenu prednost, a gosti osim Delaša i Ivana Ramljaka nisu imali raspoloženih igrača.

Domaćin je tako upisao tek 4. pobjedu u regionalnoj ABA ligi, dok Zadar ostaje na sedam pobjeda i šest poraza nakon prve polovice lige.

Sutjesku su do pobjede predvodili Radosav Spasojević sa 17 koševa i sedam skokova, Albijanić je također bio odličan ubacivši 16 poena i pet skokova.

Kod poraženog Zadra, Ivan Ramljak i Ante Delaš ubacili su 41 od zadarskih ukupnih 60 koševa. Ante Delaš završio je utakmicu sa 24 koša, Ivan Ramljak je dodao 17 uz 9 skokova.

- Čestitam protivniku na pobjedi. Igrali su fanatično. Pokazali su veću želju, volju i agresivnost da dobiju utakmicu. Mi se nismo dobro pripremili za ovaj ambijent i agresivnost protivnika i zato preuzimam odgovornost za poraz, jer očito nisam dobro psihološki pripremio momčad, rekao je Ante Nazor, trener Zadra koji je svjestan da je presudio katastrofalan ulazak njegovih igrača u treću četvrtinu.

- Drugi dio smo odigrali zaista katastrofalno. Sutjeska nas je limitirala i smo našli pravu alternativnu obranu da se vratimo u utakmicu, ni "switchom" ni zonom. Rekao sam svojim igračima da se moramo pripaziti teških šuteva i euforije koju ovaj ambijent pruža nakon takvih koševa. Ali to prvenstveno dolazi iz obrane. Nismo im smjeli dopustiti da se razigraju, nego raditi prekršaje i prekidati njihove napade, te ih nastojati agresivnijom obranom izbaciti iz ritma, što nismo napravili. Počeli smo dobro i agresivno, ali igrači s klupe nisu slijedili tu agresivnost, jaku obranu i pretrčavanje. Kada smo kontrolirali rezultat, kalkulirali smo i umorom je došlo do štednje u obrani, a uvijek naglašavam da svi moraju 40 minuta slijediti maksimalno agresivnu filozofiju. Ovaj put to nije bio slučaj, zaključio je Nazor.

Sutjeska - Zadar 71-60 (19-27, 12-9, 24-7, 16-17) Sutjeska: Pavličević 7, Albijanić 16, Spasojević 17, Popović 8, Korać 7, Vranješ 6, Šalić 2, Žižić 8, Zadar: Delaš 24, Bašić, Cosey 2, Šango, Kraljević 6, Pašalić 6, Bošnjak 5, Barać, Špaleta, I. Ramljak 17, M. Ramljak, Marinković

Sponzori