Scouting Report - Zadar vs. Cibona 19.01.2013.

Dvorana Krešimira Ćosića - Subota, 19.01.2013., 17h

Ekipna izvješća

Zadar: Nakon gostujućeg poraza od Union Olimpije, u kojemu su Zadrani uspjeli zaprijetiti Ljubljančanima tek u samoj završnici utakmice, u goste Zadru stiže zagrebačka Cibona.

Zadrani kao i prije utakmice s Olimpijom i pred samu utakmicu s Cibonom imaju olakotnu okolnost. Naime, Zagrepčani su ostali bez Smusha Parkera (otkaz) i Tomislava Zubčića (sporazumni raskid te potpis za Lietuvos Rytas) koji su bili jako bitni kotačići u stroju zvanom 'Cibona'.

Zadrani su pred ovu utakmicu kompletni, što znači da se glavni šuter ekipe Goran Vrbanc uspješno oporavio od ozljede zadobivene u utakmici protiv Krke iz Novog Mesta. Solidne partije Ivana Batura u prošlom kolu ABA lige protiv Union Olimpije te u utakmici kupa protiv Sonik Puntamike treneru Zadra Anti Nazoru zadaju ''slatke muke'' pri odabiru prve petorke, odnosno sastava koji će se suprotstaviti Ciboni. Ono što treneru Zadra zasigurno zadaje „glavobolje“ je blijeda partija zadarskih centara u Ljubljani, jer su broj primljenih koševa iz reketa i obrambeni skok još uvijek velike boljke u ekipi Zadra.

S omjerom 6-11 Zadar se trenutno nalazi na 13. mjestu prvenstvene ljestvice, što daje momčadi dodatni imperativ pred utakmicu protiv Cibone, jer bi pobjeda značila i preskakanje momčadi iz Zagreba na ljestvici ABA lige.

 

Cibona: Odlazak Parkera i Zubčića otežat će treneru Cibone Danijelu Lutzu održavanje rotacije igrača tijekom utakmice. Međutim, kroz reangažiranje, odnosno povećanje minutaže Davoru Kusu, Marku Jagodiću-Kuridži, Pavlu Marčinkoviću ili Marinu Roziću, trener Cibone bi mogao dobiti prijeko potrebno iskustvo na parketu, pogotovo u organizaciji i kontroli napada (preko Kusa i Rozića), ali i dozu agresivnosti i želje (preko Marčinkovića i Jagodića-Kuridže).

Poraz od Krke na domaćem terenu ostavio je traga na ekipi Cibone, ali je i donio dodatan motiv pred (još uvijek) najveći derbi hrvatske košarke. U posljednjoj utakmici Cibone pokazao se evidentan problem igre protiv zonske obrane, što je dodatan problem za Zagrepčane, jer je Zadar poznat po tome da jako često koristi zonsku obranu u tijeku utakmice.

S omjerom 6-11, kakav ima i Zadar, Cibona se trenutno nalazi na 11. mjestu ABA lige te kao i Zadar ima imperativ pobjede koja bi zaustavila strmoglavi pad na prvenstvenoj ljestvici.

 

Posljednje utakmice

Zadar: Poraz od Union Olimpije u utakmici u kojoj je Zadar tek u posljednjim trenutcima uspio zaprijetiti slovenskoj ekipi.

Cibona: Poraz od ekipe Krke iz Novog Mesta u utakmici u kojoj su Zagrepčani imali sve u svojim rukama.

 

Zanimljiv duel igrača

Romeo Travis vs. Dario Šarić

Romeo Travis je ove sezone najbolji igrač ekipe Zadra, no dosad se pokazalo da Zadar gubi utakmice u kojima Travis postiže 20 ili više poena. Ta činjenica navodi na zaključak da je Romeo Travis najkorisniji onda kada dominira u obrambenom skoku te je aktivan u napadačkom, a ujedno u napadu otvara prostor pod košem prijeteći vanjskim šutom.

S druge strane, Dario Šarić postaje vrlo bitan dio Cibonine igre bez obzira na svoju dob i (ne)iskustvo. Igrač je to zavidnih tehničkih sposobnosti koji nerijetko zbog vrhunskog pregleda igre i osjećaja za dodavanje dobiva ulogu ''playmakera'' u ekipi. Jako je borben, što ga čini dobrim napadačkim skakačem, a poznato je da Zadar ima problema u obrambenom skoku.

 

Ključ pobjede

1. Koncentracija: U zadnjem dvoboju ovih dviju momčadi Zadrani su imali 17 izgubljenih lopti od kojih je 14 otišlo na greške u koracima(6) i loša dodavanja(8). U posljednjoj četvrtini, u kojoj su zadarski košarkaši stizali zaostatak od 15 poena, postotak pogođenih slobodnih bacanja iznosio je 40%, za razliku od prethodne tri četvrtine u kojima je Zadar imao 100% šut s linije slobodnih bacanja.

2. Ulaz u utakmicu i prvo poluvrijeme: Cibona je ekipa koja u prosjeku najviše koševa prima u 1. i 2. četvrtini, a najmanje koševa postiže u 3. i 4. četvrtini. Da se zaključiti da su ulaz u utakmicu i prvo poluvrijeme jako bitni, s obzirom na to da Zadar pobjeđuje u utakmicama u kojima najmanje koševa primi u 1. i 2. četvrtini. U posljednjem susretu ovih dviju ekipa, nakon rezultata 20:20 u 9. minuti susreta i zaostatka Zadra 22:20 na kraju 1. četvrtine, Zadar je, uz zaostatak od -15 u 31. minuti, tek u 40. minuti utakmice uspio doći do izjednačenja (71:71), što dodatno daje na važnosti ulasku u utakmicu i prvom poluvremenu.

3. Obrambeni angažman: Momčad Cibone je u posljednjoj utakmici protiv Zadra iznudila 15 osobnih grešaka koje su kao posljedicu imale dva slobodna bacanja, dok je Zadar iznudio 4 prekršaja. Iz toga je proizašlo čak 35 Ciboninih šutiranih slobodnih bacanja od čega je uspješno realizirano 28, što je 31% svih postignutih Cibonih koševa u toj utakmici. Obrambeni angažman se odnosi i na kontrolu obrambenog skoka koji je i dalje velika boljka ekipe Zadra.

4. Forsiranje kontranapada: U posljednjem susretu ovih dviju momčadi Cibona je primila čak 28 poena iz zadarskih kontranapada (uz uspješnost Zadrana od 78%), iz čega se da zaključiti da je Cibona ekipa koja se slabo brani od kontranapada.

 

Autor: Franko Sterle

Sponzori