Zadar ispustio pobjedu pod Tornjem 07.11.2009.

Hrvatski košarkaški derbi u prvom ovosezonskom susretu Zadra i Cibone otišao je na stranu Zagrebčana.

Momčad Velimira Perasovića je u Draženovom u završnici susreta uzela je puni plijen protiv Zadra, u lošoj utakmici koja se na kraju ipak pretvorila u dramu. Početak susreta najavio je da bi se pod Tornjem mogla vidjeti čvrsta i tvrda utakmica.

Cibona je krenula sa zonom i to je na startu dalo ploda - Zadrani dugo nisu pronazili pravi odgovor, sve do vodstva Cibosa od 10:7 dvije minute do kraja prve četvrtine. Gosti su ipak živnuli i serijom od 7:0 zaključenom s tri slobodna bacanja Damira Rančića okrenuli na 14:10, da bi se Cibona u posljednjoj sekundi četvrtine primaknula tricom Bogdanovića za smanjenje na 16:15. Tamo gdje su stali tom tricom, Cibosi su nastavili i u drugoj četvrtini ponovnim dolaskom do vodstva, no kao i u startnih deset minuta, Zadrani su imali odgovor, ovog puta serijom od 8:0. Koševi Boise, Cara i Morovića odveli su ih do dotad maksimalnih 26:20 pet minuta do poluvremena.Kada se sve zbroji, Zadar je do velikog odmora pokazao više i zasluženo imao prednost od 28 – 35.

Nalet gostujuće momčadi nastavljen je i početkom treće četvrtine. Po jedno slobodno bacanje Boise i Perića i jedini koš Roka Stipčevića povisili su Zadrovo vodstvo na 39:28. izgubljene lopte. Cibonu u život vraća kapetan Marin Rozić s pet uzastopnih poena u seriji domaćina od 7:0 i osigurava je smanjenje na 39:35 u 25. minuti. U završnici četvrtine Zadar je mini-serijom od 5:0 ponovno bio nadomak dvoznamekaste prednosti (44:35), no umjesto da dotuku suparnika koji je u tom razdoblju ponovno zastao, u tri i pol minute nisu zabili baš ništa, što su Cibosi ubrzo naplatili s osam poena Gravesa u seriji od 10:0 za preokret na 45:44 u posljednjoj dionici.

Glavnu napadačku ulogu u Perasovićevoj momčadi tada preuzima je Marko Tomas, koji je serijom prodora pod koš odveo Cibose do 56:52 četiri minute do kraja. Za Zadrane je tricama odgovarao Rančić sprečavajući domaće da rezultatski odmaknu, a kada je kod 59:59 promašio jednu koja je mogla i ući, Tomas je na drugoj strani odgovorio svojom tricom za 62:59 40-ak sekundi do kraja. Bio je to ključni trenutak - u nastavku se Zadrani više nisu vratili, a prednost je na domaćoj strani zadržao Gordon sa šest pogođenih slobodnih bacanja na putu do konačnih 68:65.

Sponzori