Pobjeda nad Sutjeskom za kraj ABA lige 07.03.2016.

Zadar šesti, Sutjeska ispada iz regionalne lige

Košarkaši Zadra u posljednjem su 26. kolu regularnog dijela ABA lige upisali pobjedu nad Sutjeskom rezultatom 85-83 te su potvrdili šesto mjesto, dok se crnogorski klub oprostio od ABA lige.

Poluvrijeme je završilo u korist gostiju 43:41 koji su bili bolji u prvom dijelu utakmice, a sredinom druge četvrtine imali su i prednost od 11 poena razlike (24-35). Zadrani su u trećoj četvrtini utakmicu okrenuli u svoju korist, pogotovo serijom 11-0 na otvaranju drugog poluvremena, a nakon samo tri minute igre u nastavku Zadar je stigao do prednosti 52-43, a najveću prednost od plus 11 Zadar je ostvario koncem treće četvrtine (66-55).

Ipak, igrači Ante Nazora u četvrtom su periodu uspjeli sebi zakomplicirati situaciju. Gosti su serijom 18-6 poveli 73-72, da bi potom Cosey i Ivan Ramljak vratili su Zadar u vodstvo 77-73. Uporna Sutjeska preko Pavličevića i Koraća opet dolazi do prednosti 79-80. Krenula je potom serija slobodnih bacanja, u kojima se bolje snašao domaćin. Delaš je bio precizan čak četiri puta, a Bašić dva pa je Zadar u posljednje tri sekunde ušao s prednošću 85-82.

Bašić je poslao Vranješa na liniju slobodnih bacanja kako gosti slučajno ne bi došli u situaciju da gađaju tricu za produžetak. Međutim, Vranješ je prvo slobodno bacanje pogodio, a drugo pak namjerno promašio. Lopta je nekako stigla opet do Vranješa koji je stigao opaliti tricu za pobjedu, a odbijanac Šalića za produžetak zapeo je na obruču.

Zadrane je u pobjedi predvodio Glenn Cosey s 18 koševa, a 15 je nadodao Ante Delaš. Po 8 su dodali Bašić, Barać i Marinković.

Nemanja Vranješ bio je najopasniji kod gostiju sa 17 koševa, a osim njega još je pet igrača postiglo dvoznamenkasti broj koševa.

Zadar je ovom pobjedom zabetonirao 6. mjesto, čemu se uistinu malo tko, osim Ante Nazora i njegovog stručnog stožera, nadao na početku sezone. Na besplatan ulaz u Krešin dom odazvalo se oko tri tisuće gledatelja.

Nikola Korać, igrač Sutjeske
-    Ne znam što nakon ove utakmice u kojoj naša čitava sezona stane u jedan šut. Nažalost, nije ušla, ali to je košarka. Mislim da smo utakmicu izgubili u prvom poluvremenu kada nismo zadržali desetak poena prednosti, prvenstveno svojim pogreškama i dopustili Zadru da se vrati u igru. Imali smo dosta utakmica u ovoj sezoni koje smo izgubili u samoj završnici, tu je bio vidljiv nedostatak iskustva kod većine igrača. Mislim da smo svojim igrama zaslužili ostanak, ali jednostavno nismo imali sreće.


Igor Jovović, trener Budućnosti
-    Jako je teško naći prave riječi nakon ovakve utakmice. Igrali smo pod velikim pritiskom, ali smo unatoč tome odigrali odličnih prvih 15 minuta. Kasnije smo vratili Zadar u igru svojim greškama. Ipak, uspjeli smo se vratiti u neizvjesnu završnicu, ali smo napravili nekoliko početničkih grešaka, pogotovo dva faula u zadnje dvije minute dok smo bili u bonusu. Ostaje veliki žal za prilikom koja nam se ukazala, jer smo igrom mogli zaslužiti pobjedu. Nismo pratili druge utakmice, bili smo fokusirani isključivo na našu utakmicu.


Boris Barać, igrač Zadra
-    Bila je ovo jako teška utakmica. Protivnik je imao veliki ulog, igrali su iznimno motivirano. Mi nismo bili pravi, pogotovo u prvom poluvremenu, ali smo se na poluvremenu u svlačionici skupili i vratili znatno borbeniji. Drago mi je da smo pobijedili i pozitivno zaključili sezonu u ABA ligi.


Ante Nazor, trener Zadra.
-    Bila je ovo jako neobična utakmica. Ne sjećam se kada smo zadnji put na domaćem terenu primili 43 koša na poluvremenu. Bili smo indisponirani u obrani, a pojedinci su izgledali kao da su popili šaku tableta za spavanje. Naša publika nije zaslužila takvu igru i bilo nam je jasno da u drugom poluvremenu moramo biti znatno odlučniji. Drago mi je da smo ABA ligu zaključili pobjedom i sad smo na visokom šestom mjestu što je iskorak za našu momčad. Drago mi je i da smo pobjedom izbjegli kuloarske priče, pokazali smo europski način razmišljanja i napravili iskorak od 'balkanskog' mentaliteta. Bit ću za kraj političar i kazati da je Zadar bio glavni grad Dalmacije dok je gledao prema Europi te razmišljao europski i tome trebamo i dalje težiti. Ovo je dobra poruka da gradimo klub na europski način i zato je ova pobjeda iznimno bitna.
 

KK Zadar - KK Sutjeska 85-83 (16-19, 25-24, 25-12, 19-28); KK Zadar: Bašić 8, Cosey 18, Jelenković, Kraljević 6, Šango 5, Delaš 15, Špaleta, M. Ramljak 5, Bošnjak 5, Marinković 8, Barać 8, I. Ramljak 7; KK Sutjeska: Pavličević 11, Kovač, Albijanić 2, Vujović, Spasojević 10, Popović 11, Čvorović, Korać 7, Žižić 11, Pavić 4, Vranješ 17, Šalić 10.
Galerija: Zadar - Sutjeska 85-83

Sponzori