Zadar uvjerljiv protiv MZT-a 12.02.2016.

Nazorova momčad s velikim motivom dočekuje završnicu kupa

Košarkaši Zadra u Krešinom domu svladali su momčad skopskog MZT-a rezultatom 85-72 u 24. kolu ABA lige i time teoretski potvrdili ostanak u ligi.

U uvodnih 5 minuta utakmicom je dominirao Filip Kraljević koji je postigao svih 13 koševa za domaćina dok su gosti u istom periodu postigli svega 6. Gdje je stao Kraljević, nastavio je Cosey te je povezao 6 zadarskih koševa za vodstvo Zadra 19-11. Do kraja prve četvrtine pridružio im se Ante Delaš serijom ubačaja te su raspoloženi Zadrani povećali vodstvo na 29-18.

Zadrani su i u drugoj dionici bili podjednako raspoloženi, a to se posebno odnosilo na Šanga koji je postigao 8 koševa u prvoj polovici četvrtine. Upravo njegovom tricom u 14. minuti Zadar je stigao do okruglih 20 koševa prednosti 41-21. Zadrani su rutinski održavali stečenu prednost do kraja poluvremena, a za sjajnu se završnicu prve polovice susreta pobrinuo kapetan Bašić zakucavanjem iz kontre za 52-31 što je ujedno bio i konačni rezultat prvog dijela.

Ipak, gosti se nisu dali smesti te su serijom ubačaja u drugoj polovici treće dionice smanjili vodstvo Zadra na svega 65-55 pred posljednjih 10 minuta igre.

U uvodu posljednje četvrtine Zadrani su stisnuli gas te gostima u niti jednom trenutku nisu dopustili da se spuste na jednoznamenkastu razliku da bi na koncu slavili s uvjerljivih 84-72.

Zadar je ovom pobjedom i teoretski osigurao ostanak u ligi, budući da ni MZT, a ni Tajfun više ne mogu biti ispred njega. Ovom pobjedom Zadrani su ujedno napravili i veliki korak ka petom mjestu koje vodi u Eurokup. Zadrane još očekuju utakmice s Igokeom i Sutjeskom, a pobjedom u njima osmjehnut će se i izlazak u Europu.

Zadrane je u večerašnjoj pobjedi s 24 koša predvodio Kraljević, Šango je dodao 18, Cosey 17, a Delaš 13. Drenovac je za goste postigao 14 koševa, a Ljubičić 13. No, prvo što slijedi je borba za prvi ovogodišnji trofej, Kup Krešimira Ćosića koji se u srijedu i četvrtak, 17. i 18. veljače igra u Krešinom domu.

Zadar u polufinalu igra s Cibonom u srijedu 17. veljače s početkom u 20 sati. Zadrani Krešin pokal čekaju od 2007. godine i dat će sve od sebe da ga ponovo podignu po šesti put, i to u Krešinom Zadru.

Ante Nazor, trener Zadra:
- Zadovoljan sam kako smo odradili utakmicu, pogotovo prvu poluvrijeme. Ušli smo borbeno, motivirano i nametnuli svoj ritam od prve minute. U drugom poluvremenu došlo je do određenog pada, ali smo to na vrijeme spriječili i naša pobjeda nije dolazila u pitanje. Velika je stvar što smo riješili pitanje ostanka u ligi, pogotovo kad se uzme u obzir činjenica da su se svi naši rivali tijekom sezone pojačavali, a mi smo ostali bez najiskusnijeg igrača koji je trebao biti nositelj igre. Ozračje u momčadi je odlično i s velikim motivom dočekujemo završnicu Kupa u našem gradu, zaključio je Nazor.

Franko Šango za 21 minutu na parketu zabio je 18 poena te dodao 5 skokova.

- Odigrali smo dosta dobru utakmicu. Momčad je ušla iznimno motivirano i pitanje pobjednika uvelike smo riješili već u prvom poluvremenu. Bili smo i napadački dosta raznovrsni što nas može ohrabriti uoči završnog dijela sezone, ali i završnog turnira kupa. Svojom igrom sam zadovoljan, pogotovo što sam uz vanjski šut pokazao i da mogu zabiti iz unutarnje igre.

Goran Krstevski, pomoćni trener MZT Skopje Aerodroma:

 - Čestitke Zadru na zasluženoj pobjedi. Odigrali smo dosta lošu utakmicu, pogotovo u prvom poluvremenu. Nismo bili napadački raspoloženi, a u obrani nismo uspjeli zaustaviti raspoložene Zadrane. Pred nama je jedan od ključnih dvoboja sezone, domaći ogled s Tajfunom u kojem odlučujemo o opstanku. Kad zbrojimo i domaći kup ispada da su iduća dva tjedna presudna za naš klub.
 
Marko Luković, igrač MZT Skopje Aerodroma:

 - Iskreno, mene je sram zbog naše današnje prezentacije, pogotovo u prvom poluvremenu. Nema isprika zbog ovakve igre, to ćemo morati riješiti unutar svlačionice. Zadru čestitam na pobjedi, odigrali su odličnu utakmicu i želim im sreću u nastavku sezone.

KK Zadar - KK MZT Skopje Aerodrom 84-72 (29-18, 23-13, 13-24, 19-17) KK Zadar: Bašić 2, Cosey 17, Jelenković, Kraljević 24, Šango 18, Delaš 13, Špaeta, M. Ramljak, Bošnjak, Marinković, Barać 2, I. Ramljak 8. KK MZT Skopje Aerodrom: Protić 5, Ljubičić 13, Mekić, Markovski, Vasiljević, Mladenovski, Drenovac 14, Bunić 4, Stojanovski 10, M. Luković 10, U. Luković 8.
Galerija: Zadar - MZT 84-72

Sponzori