Kup pripao Zagrebu 11.02.2011.

Presudila 4 promašena slobodna bacanja

Košarkaši Zadra nisu uspjeli otići do kraja i osvojiti naslov pobjednika Kupa Krešimira Ćosića. Pehar pobjednika na kraju je podigao kapetan Zagreba Krunoslav Simon koji je sa svojim suigračima pobijedio Zadrane rezultatom 91-85. 

Vijest da će Zadrani u finalu nastupiti u kompletnom sastavu, nakon što su polufinale izvukla tek petorica igrača izazvala je oduševljenje i šansa za osvajanje kupa odmah je narasla. Velike šanse imao je Zadar sve do sredine zadnje četvrtine kada je Zagreb nakon dugo vremena uspio izjednačiti i od tad su stvari više išle na njihobu stranu. Nespretna i nesretna završnica za Zadar, sretna za domaćine koji su na kraju podigli pobjednički pehar i ostavili Zadrane neutješne sa srebrnim odličjem oko vrata. Ipak, zaslužili su pljesak svojih navijača koji su okupirali Draženovu dvoranu, i definitivno, ovogodišnje će se izdanje Kupa pamtiti po podvigu zadarske petorke u polufinalu protiv Cedevite, bila je to pobjeda za anale.

Na početku je sve izgledalo dobro. Odlično je krenuo Ivanov, pridružili mu se Brown i Car, Zagreb uzvratio preko Mašića, Renfroea i Kasuna koji je Zadranima stvarao velike probleme pod košem.

U nastavku se razigrao Bilan, Zadar stigao do prednosti 29-36, a za zadarskih 40-47 na poluvremenu zaslužni su  Brown, Batur i Car.

Nastavili su Bujanovi igrači dobro i nakon odmora, držali su prednost, Zagreb stizao i sve se zakompliciralo 7 minuta prije kraja. Prvo Mulaomerović, pa trica Mašića, Zagreb je došao na 73-73. opet je vukao i Kasun, a presudila je ipak zadarska nepreciznost sa crte slobodnih bacanja. Po dva su promašili Longin i Brown, Zagreb sigurno odigrao završnicu i stigao do 3. naslova pobjednika Kupa.

Ponosan sam jer smo pokazali hrabru igru i borili se do samog kraja. malo je nedostajalo do pobjede. Nisam dobio kvalitetnu obrambenu reakciju od mlađih igrača, pokušao sam s Longinom, nije išlo, još su promašena još 4 ključna slobodna bacanja, pala je koncentracija i to nas je koštalo pobjede. Moji su igrači pokazali da imaju želju i srce. Nemam im što prigovoriti, dali su sve od sebe, ali Zagreb je odlična momčad- rekao je nakon utakmice trener Bujan.

U redovima Zadra sa 22 koša najučinkovitiji je bio Brown, po 13 poena dodali su Ivanov, Bilan i Car. Mario Kasun bio je najbolji pojedinac Zagreba sa 27 koševa, ali i najbolji igrač i strijelac završnice Kupa.

Zatvoreno je tako 20. jubilarno izdanje Krešinog kupa, Zagreb uspio obraniti naslov, a Zadrani se pamte kao kreatori senzacije u polufinalu.

Pred momčadi sa Višnjika nove su obaveze. U narednom tjednu očekuju ih dvije domaće utakmice, u utorak protiv Lokomotiva u Eurochallengeu, a u subotu stiže Budućnost.

 

Sponzori