Prva gostujuća pobjeda - pao Siauliai 01.12.2009.

Zadrani do pobjede u zadnjoj minuti

Košarkaši Zadra uspjeli su doći do svoje prve ovosezonske gostujuće pobjede u utakmici 2. kola Eurokupa. U triler završnici bili su bolji od domaćina Siauliaia rezultatom 91 – 95, i time se, nakon poraza od Arisa vratili u igru za prolaz u drugi krug ovog natjecanja.

Junak utakmice bio je Rok Stipčević s 27 postignutih koševa, od čega 5 trica iz 8 pokušaja.

Susret su tricama otvorili Stipčević i Rančić i najavili svoju dobru šutersku večer. Već u šestoj minuti bilo je 17-10 za Zadar. Litvanci se brzo vraćaju u susret, u redovima Zadra s preciznim šutevima nastavljaju Rančić i Downs za sigurno vodstvo, ali izgubljenom loptom i namjernom osobnom pogreškom Morovića Litvanci se pred istek prve četvrtine vraćaju na 21-25.

Tamo gdje je stao krajem prve četvrtine, Siauliai nastavlja i u drugoj dionici. Zadrane u igri drži Boisa koji pogađa tricu a ruku mu pruža Downs sa svojim koševima koji osiguravaju vodstvo na poluvremenu 43-52.

Drugi dio domaćini bolje otvaraju, rade seriju 10-0 i dolaze do vodstva 53-52. Međutim, tu staju i počinju griješiti. Promašuju nekoliko otvorenih šuteva a u igru se ponovo vraćaju Rančić i Stipčević za +5 Zadra, 53-58.

Povratak u Zadar

Zadrani se kući vraćaju u srijedu u večernjim satima. U četvrtak ih već očekuje trening i priprema za sljedeću gostujuću utakmicu. U subotu u sklopu 11. kola putuju u Podgoricu u goste Budućnosti.

Možda ključni trenutak utakmice bio je prekršaj Orelika nad Stipčevićem. Latvijac nezadovoljan sučevom odlukom protestira i zarađuje tehničku pogrešku. Rok pogađa sva 4 bacanja, nadovezuje se Car sa tricom za visokih +13. Prije kraja treće dionice Siauliai smanjuje na -9 tricom Lowa u posljednjoj sekundi.

U zadnjoj četvrtini domaćini uporno pokušavaju doći do preokreta. Zadar im pomaže lošom organizacijom napada, da bi u posljednjoj minuti Latvijci došli na -2, 89-91. Odgovornost u ključnim trenucima preuzima kapetan Tomislav Ružić košem za 89-93 petnaest sekundi prije kraja. Konačni rezultat postavljaju Low i Car za konačnih 91-95.

Morali smo pobijediti, a to smo i učinili. Siauliai je dobra ekipa ali mi smo bolje igrali svih 40 minuta. Imali smo i loših trenutaka, ali sveukupno, moja je momčad danas bila bolja – zadovoljan je bio pobjedom trener Zadra Zmago Sagadin.

U redovima Zadra najučinkovitiji je bio Rok Stipčević s 27 koševa, Downs je dodao 18 te Rančić 17. Kod domaćina prvo ime bio je Amerikanac Low s 19 ubačaja.

Galerija: BC Siauliai - Zadar

Sponzori