Ambicije i dalje visoke: Sredina ABA lige i među tri u domaćem prvenstvu 28.07.2016.

Traže se organizator igre, šuter i krilo

Ante Matulović na press konferenciji u dvorani Krešimira Ćosića i službeno je predstavljen kao novi trener Košarkaškog kluba Zadar.

- U prvom redu zahvaljujem se sportskom direktoru Branku Skroči, čiji sam bio jedini odabir za trenera Zadra, te Nadzornom odboru što je prihvatio njegov prijedlog, kazao je Matulović u uvodu.

- Imamo mladu momčad i možemo reći da smo u određenom deficitu iskustva, ali to ćemo pokušati nadoknaditi borbenošću, te brzom i agresivnom igrom. Želim da po tome postanemo prepoznatljivi i na takav način se borimo protiv svih ostalih momčadi, koje će sigurno biti mnogo iskusnije od nas. Naravno, nećemo sve staviti na leđa mladih igrača. Moramo imati i određeno iskustvo, koje će u svakom trenutku znati napraviti ravnotežu unutar momčadi, tako da ne opteretimo previše mlade igrače, nego da im pokušamo pružiti što veću minutažu, te da oni sami shvate da će njihove kvalitete, budu li uporno i dobro radili, doći do izražaja, dodao je Matulović te napomenuo kako u stručnom stožeru prve momčadi ostaje Franko Sterle, te da će se kraja tjedna definirati ime još jednog pomoćnika dok bi za kondicijsku pripremu trebao biti zadužen Jurica Šango koji je trenutno u sastavu stožera hrvatske košarkaške reprezentacije na Olimpijskim igrama u Riju.


Kakve su rezultatske ambicije Zadra u sljedećoj sezoni?

- U prvenstvu Hrvatske je, kao i svake godine, imperativ plasman među prve tri momčadi. U ABA ligi, koja opet ima 14 momčadi, možemo tražiti nekakvu sredinu, plasman između 8. i 10. mjesta. Imperativ je da u tom natjecanju pokušamo dobiti na kvaliteti mladih igrača, te da oni naprave iskorak. Želimo maksimalnu afirmaciju vlastitih igrača i to je ono na čemu ćemo ustrajati, između ostalog rekao je Matulović.

Prva momčad će s pripremama krenuti od ponedjeljka 8. kolovoza. U planu je i odigravanje desetak kontrolnih ogleda od kojih se posebno ističe nastup na trećem izdanju Zadar Dogus Basketball Tournamenta.

Od igrača pod ugovorom u klubu računaju na kapetana Lovru Bašića, Franka Šanga, Tonija Jelenkovića, Marka Juricu, Marija Špaletu, Ivana Vraneša, Domagoja Vrkića, Ivana Marinkovića, Borisa Baraća i prvu prinovu Kristijana Krajinu. Ugovor ima i Filip Kraljević, koji bi karijeru mogao nastaviti drugdje, kao i braća Ivan i Marko Ramljak kojima je ugovor istekao. Nove klubove već su pronašli Ante Delaš (Mons) i Domagoj Bošnjak (Cibona).

- Mislim da je ovaj put kojim želimo ići, a to je da promoviramo naše mlade igrače, jedini ispravan. Želimo vidjeti koliko oni zapravo mogu. Smatram da imamo talentirane igrače, u najboljim godinama i ne vidim nijedan razlog da ove sezone ne eksplodiraju. Apsolutno vjerujem u njih.

Što se potrage za pojačanjima tiče, sportski direktor Branko Skroče je najavio da bi neka imena mogla biti poznata već do kraja tjedna.

- Ono što je ovoj momčadi još potrebno su po jedan playmaker, te igrači na pozicijama dva i tri. Imamo listu želja, ali ne bih o imenima dok to ne definiramo. Nadam se da ćemo do 8. kolovoza, za kada je zakazan službeni početak priprema, imati formiranu momčadi i da ćemo točno znati s kojim igračima na kojim pozicijama raspolažemo, poručio je Skroče.

Sportski direktor ukazao je i na problem sa rasporedom natjecanja.

- Problem može biti i kalendar natjecanja sada kada će se paralelno igrati hrvatsko prvenstvo i ABA liga. Koliko su konkretno kalendari (ne)usklađeni govori činjenica da za 1. listopada imamo dvije zakazane utakmice, jednu u A1 a drugu u ABA ligi. Predložio sam da jednu igramo ujutro, a drugu navečer,
pomalo u šali je ustvrdio Skroče.

Sponzori