Zadar u finalu! 26.05.2010.

U finalu čeka Cibona

Košarkaši Zadra plasirali su se u finale prvenstva Hrvatske. U trećoj utakmici u svojoj dvorani iščupali su pobjedu protiv Cedevite rezultatom 81-79. Ulog u trećem ogledu bio je velik. Gosti iz Sutinskih vrela držali su Zadrane u neizvjesnosti do samog kraja, a pitanje pobjednika riješilo se tek u posljednjim sekundama susreta.

Cedevita je na koncu ispraćena s konačnim omjerom 2-1, ali je vrlo lako moglo biti i drugačije. Domaćini su loše otvorili susret. Zadar je poveo košem Ružića, a Cedevita preko Baždarića i Marsha gradi prednost koja je tricom Andersona na isteku prvih deset minuta bila visokih 12-28.

U drugoj su dionici posloženom igrom Zadrani stizali zaostatak. Serijom 11-0 preko Perića i Plaisteda prednost gostiju se polako topila.

Cedevita je održavala prednost do 33:36, zatim Plaisted postiže koš uz dodatno slobodno bacanje za izjednačenje na 36-36. Anderson i Car su zabili po jednu tricu za 39:39, a Zadar je na poluvrijeme otišao s 41:39 nakon što su Car i Perić zabili po jedno slobodno bacanje.

Domaćini bolje otvaraju treću četvrtinu i tricom Cara odlaze na 49:41. Cedevitu u to vrijeme vuče Marsh, a gosti serijom 5-0 ne dozvoljavaju bijeg domaće momčadi.

Zadnju četvrtinu otvario je Stipčević svojim prvim košem, našto odgovaraju Baždarić i Rudež za 65:63.

Stipčević pogađa za 70:65, ali u idućem napadu istom mjerom odgovara Opačak. Nastavlja se borba u zabijenim tricama kada Ružić postavlja na 73:68. Koševima nastavlja Stipčević i zabija za 75:68.

Poenima Marsha Cedevita je na 75:72, ali Stipčević opet vraća na77-72. Rudež tricom postavlja 77:75, Stipčević zabija, ali promašuje dodatno bacanje. Anderson ponovno vraća na minus dva, a nakon minute odmora smanjuje na samo jedan koš zaostatka za Zadar 79-78.

Zadar gubi loptu, ali Cedevita ne uspijeva zabiti. Perić ubacuje za 81:78. Baždarić potom zabija jedno slobodno bacanje, drugo promašuje i Zadar počinje slaviti plasman u finale rezultatom 81-79.

Strašno sam sretan zbog plasmana u finale. To je odlična stvar za Zadar, ako uzmemo u obzir da smo se borili sa tri momčadi koje su puno financijski snažnije od nas. Velika je stvar što smo to uspjeli sa ovako malenim brojem igrača. Od zagrijavanja sam primjetio da igrači nisu pravi, kao da su čekali da netko to odigra umjesto njih i Cedevita je pobjegla na 16 razlike. Sreća da smo se agresivnom igrom uspjeli brzo vratiti u utakmicu i poveli. Bilo je teško održavati vodstvo zbog njihove kvalitetne trice. Sutra nam je dan odmora, i u četvrtak kreću pripreme za Cibonu- zadovoljan je bio trener Zadra Danijel Jusup.

U redovima Zadra najbolji je ponovo bio Hrvoje Perić sa 24 postignuta koša. Dobru partiju odigrali su i Marko Car sa 17 i Trent Plaisted koji je utakmicu završio s 12 poena. Kod gostiju prvo ime bio je Marino Baždarić s 25 koševa.

Zadru sad slijedi priprema za finalne oglede gdje ih očekuje Cibona. Prva utakmica igra se pod Tornjem u subotu.



Galerija: Zadar - Cedevita

Sponzori