FIBA priznala novu ABA ligu 01.07.2015.

Hrvatski klubovi će kroz ABA ligu ostvarivati pravo sudjelovanja u Euroligi i Eurokupu

Međunarodna košarkaška federacija FIBA prihvatila je izmjene u vlasničkoj i upravljačkoj strukturi ABA lige priznavši je kao punopravno natjecanje klubova na području regije.

Tom je odlukom završena svojevrsna kriza u odnosima s FIBA-om pa će svi hrvatski klubovi kao i dosad moći igrati u europskim natjecanjima pod okriljem ULEB-a te kroz ABA ligu ostvarivati pravo sudjelovanja u Euroligi i Eurokupu.

Podsjetimo, nakon niza pisama iz sjedišta FIBA-e u Ženevi, u kojima se nacionalnim savezima s prostora bivše Jugoslavije prijetilo izbacivanjem reprezentacija s natjecanja pod FIBA-inim okriljem, u ponedjeljak je konačno stiglo pozitivno mišljenje o naporima koji su napravljeni kako bi se ABA liga prilagodila svim propisima Međunarodne košarkaške federacije. Na tu je temu održano niz sastanaka predstavnika regionalne lige, klubova i nacionalnih saveza, a poduzete mjere i reforme u vlasničkoj strukturi i načinu vođenja lige zadovoljili su FIBA-ine dužnosnike koji su na nedjeljnom sastanku u Budimpešti potvrdili pozitivan stav o promjenama vlasničke strukture u ABA ligi.

Uprava KK Zadar od početka je vjerovala u postizanje dogovora u interesu svih klubova te je sudjelovala na svim sastancima oko izmjene vlasničke strukture ABA lige, zajedno s predstavnicima ostalih klubova koji će igrati u idućoj sezoni regionalne lige.

Sponzori