ABA liga sa 14 klubova, Zadar otvara s FMP-om 15.07.2016.

Zadar drugi po gledanosti na domaćem parketu

Na skupštini ABA lige održanoj u Budvi odlučeno je da će regionalno natjecanje u sljedećoj sezoni ipak imati 14 klubova, a ne 12 kako je prvotno bilo predviđeno.

Tako se unutra našla i ljubljanska Olimpija, koja kroz slovensko prvenstvo nije izborila pravo nastupa u ABA ligi. Uz nju, priključen je i treći beogradski klub - FMP. Upravo će on biti Zadrov protivnik u prvom kolu nove sezone u dvorani Krešimira Ćosića.

Istodobno za novog predsjednika izabran je Mladen Veber, predstavnik Cedevite, koji će zamijeniti Dragana Bokana.

"Analizirajući aktualnu situaciju u Europi i regiji, Skupština ABA lige je još jednom potvrdila izuzetno jak interes i želju klubova da igraju regionalno natjecanje i da od tog puta neće odustati, bez obzira na sve moguće prepreke koje bi se mogle pojaviti. U tom duhu, Skupština ABA lige je zaključila da će koristiti sva raspoloživa sredstva kako bi zaštitila slobodu klubova u izboru natjecanja za koje smatraju da osiguravaju najbolje okruženje za njihov daljnji razvoj. U cilju zaštite kvalitete natjecanja, Skupština ABA lige je odlučila da klub koji u sezoni 2016/17. završi na posljednjem mjestu, nema pravo natjecanja u sezoni 2017/18.'', stoji u priopćenju.

Sudjelovanje u ABA ligi kroz nacionalna natjecanja izborili su Helios (Domžale), Krka (Novo Mesto), Cedevita (Zagreb), Cibona (Zagreb), Zadar, Igokea (Aleksandrovac), Crvena zvezda (Beograd), Partizan (Beograd), Mega Leks (Beograd), Budućnost (Podgorica), MZT Skoplje, FMP (Železnik) i Mornar (Bar). Ljubljanskoj Olimpiji dodijeljena je posebna pozivnica, koja se plaća. Ako je klub ne plati, to će mjesto biti ponuđeno nekoj od zemalja na osnovu koeficijenta, ali bez obveze plaćanja. Te zemlje su, prema redoslijedu Hrvatska, BiH, Makedonija, Slovenija.

Ove sezone u ABA ligu se vraća i slovenski prvak Helios Domžale, a prvi put će nastupiti Mornar iz Bara. Natjecanje će početi 1. listopada, a kako sada stvari stoje Zadar bi paralelno trebao igrati i prvenstvo Hrvatske.

Zadar ima posve jake argumente za nastup u ABA ligi, jer pripada samom vrhu na ljestvici gledanosti. Na prvom mjestu je beogradski Partizan kojeg je pratilo 4576,9 gledatelja po utakmici, Zadar ima prosjek 3192,3, iza njega je Crvena zvezda sa 3.184,3 dok su ostala dva hrvatska predstavnika Cedevita (1427,1) i Cibona (1230,8) pri samom dnu ljestvice.

1. kolo: Zadar - FMP, Crvena zvezda - MZT Skoplje, Cedevita - Budućnost, Mega Leks - Olimpija, Krka - Helios, Igokea - Cibona, Mornar - Partizan.

 

Raspored Zadra: 1. kolo: Zadar - FMP 2. kolo: Budućnost - Zadar 3. kolo: Zadar - Crvena zvezda 4. kolo: Cedevita - Zadar 5. kolo: Zadar - MZT 6. kolo: Zadar - Mega Leks 7. kolo: Krka - Zadar 8. kolo: Zadar - Igokea 9. kolo: Mornar - Zadar 10. kolo: Zadar - Partizan 11. kolo: Cibona - Zadar 12. kolo: Zadar - Helios 13. kolo: Olimpija - Zadar *U drugom dijelu igra se istim rasporedom sa zamjenom domaćinstava

Sponzori