Delaš na skraćenom popisu izbornika Petrovića 28.05.2016.

Na popisu i Rok Stipčević

Košarkaš Zadra Ante Delaš jedini je igrač Nazorove momčadi koji se našao na popisu 16 kandidata izbornika Ace Petrovića za nadolazeći kvalifikacijski turnir u Torinu na kojem će Hrvatska pokušati izboriti plasman na Olimpijske igre. Tim povodom, s njim je porazgovarao Roman Morović, novinar Zadarskog lista. Intervju prenosimo u cijelosti:

Pomiješani su osjećaji ostali košarkašima Zadra nakon posljednje utakmice sezone. S jedne strane, svjesni su da su, pored svih problema koji su ih pratili, napravili maksimum, a s druge ipak ostaje određeni žal, jer finale nije bilo tako daleko. Cibona je, treba biti realan i to priznati, u ovom trenutku bolja momčad od Zadra, ali s malo više koncentracije u pojedinim razdobljima utakmice u Zagrebu, sigurno joj se moglo i ozbiljnije zaprijetiti.

- Dobro smo ušli u utakmicu, ali uslijedilo je predugo razdoblje kada smo bili izgubljeni i u napadu i u obrani. Nismo znali ni kako branimo ni kako napadamo, vladala je potpuna pomutnja i oni su se odvojili na veliku razliku. U posljednjoj četvrtini smo se uspjeli vratiti, pokazali smo karakter, ali na kraju nam je ponestalo snage za nešto više - realno će Ante Delaš.
Iznad očekivanja

Cibona nije nikakav bauk, ali je ipak dovoljno ozbiljna momčad da kazni tako velike crne rupe kakve je imao Zadar. Posebno onu u prvom poluvremenu, kada je sa plus sedam-osam na otvaranju potonuo na -15. U nastavku je bilo i najvećih 20 razlike za Zagrepčane, da bi Zadrani u jednom trenutku došli na samo -4, ali potpuni preokret nije se dogodio.

- Uvijek ostaje osjećaj da smo mogli više, ali iskreno, u završnici smo bili baš mrtvi, potrošeni, bez energije. Zaista smo se borili do kraja, nismo se predavali i zbog naših navijača, koji su došli u velikom broju i ovim putem im zahvaljujem, ali jednostavno nije išlo.

Svih osam ovosezonskih derbija dobili su domaćini, svak po četiri, tako da se presudnom pokazala prednost domaćeg terena koju su Zagrepčani imali u polufinalnoj seriji.

- To nije slučajnost. Vjerujem da smo ih mogli barem jednom iznenaditi u njihovoj dvorani, ali moramo biti realni i priznati da su trenutačno bolji i zasluženo su prošli u finale.

Kada podvučete crtu ispod sezone, jeste li zadovoljni?

- Realno, mislim da na početku sezone nitko nije očekivao više od ovoga. Svi su mislili da nas čeka grčevita borba za ostanak, a završili smo na šestom mjestu u ABA ligi, uz finale Kupa Krešimira Ćosića, treće mjesto u Ligi za prvaka i majstoricu polufinala. Naravno da bismo mi igrači uvijek htjeli više, ali najvažnije je da smo uspjeli izvući sezonu, što uz sve poteškoće nije bilo lako.
Olimpijski san

Ante Delaš ove je sezone bio jedan od ključnih igrača Zadra i ubacio je još nekoliko pobjedničkih koševa, kojima je potvrdio svoju čudesnu ruku u završnim trenucima utakmica i još se jače utisnuo u srca zadarskih navijača. Kakav je osjećaj nakon treće sezone provedene na Višnjiku?

- U Zadru je par dana najljepše na svijetu, a par dana najteže. Ali lijepo mi je, navikao sam se tu. Mene kritike ne pogađaju toliko kao neke druge igrače, već me samo tjeraju na dodatan rad i da budem još bolji. Nadam se da će i ostali momci to tako shvatiti. Jasno mi je da im nije lako, jer su kritike u Zadru dosta jake i oštre, ali iz toga treba uvijek nastojati izvući nešto pozitivno.

Delaš je sa Zadrom potpisao ugovor za ovu sezonu, s opcijom produljenja i na sljedeću, ali trenutačno se ne zna ni što će biti s klubom, a kamoli s igračima.

- Vidjet ćemo, imam tu opciju produljenja i Zadar ima posebno mjesto u mom srcu, ali u ovom trenutku doista ne znam što bih rekao na tu temu.

Kao nagrada za vrlo dobru sezonu na Delaševu je adresu stigao poziv Aleksandra Petrovića, izbornika hrvatske reprezentacije, koji ga je uvrstio među 16 igrača koji kandidiraju za nastup na kvalifikacijskom turniru za Olimpijske igre u Rio de Janeiru. Kao da Aco predosjeća da će u Torinu biti utakmica na jednu loptu i da će mu trebati netko da ih riješi u korist Hrvatske.

- Uvijek je posebna čast igrati za svoju zemlju i veselim se početku još jednih priprema s reprezentacijom (bio i na EP-u 2013., op.a.). Svakom sportašu je san nastupiti na Olimpijskim igrama i bilo bi prekrasno to ostvariti, ali prvo se treba dobro pripremiti za taj kvalifikacijski turnir, koji neće biti nimalo lagan. Dat ću sve od sebe, kao i uvijek, a izbornik je, naravno, taj koji će na kraju odlučiti tko će biti među 12 - zaključuje Delaš.

Okupljanje hrvatske košarkaške reprezentacije zakazano je za 8. lipnja u Sv. Martinu, gdje će se momčad pripremati do 18. lipnja, kada seli u Novigrad (Istra). Tamo će 20. lipnja odigrati i prvu pripremnu utakmicu protiv Kanade. Na širi popis za kvalifikacijski turnir za Olimpijske igre, koji će se održati u Torinu od 4. do 9. srpnja, izbornik Aleksandar Petrović uvrstio je sljedećih 16 igrača: Rok Stipčević (Dinamo Sassari), Ante Delaš (Zadar), Roko Ukić (Cantu), Krunoslav Simon (Milano), Bojan Bogdanović (Brooklyn Nets), Mario Hezonja (Orlando Magic), Filip Krušlin, Ante Toni Žižić (Cibona), Luka Babić, Miro Bilan, Marko Arapović, Fran Pilepić (Cedevita), Dario Šarić (Efes), Leon Radošević (Bamberg), Justin Hamilton (Valencia), Željko Šakić (Lukoil Academic).

Sponzori