Nazor: Cilj Zadra je biti prvak Hrvatske 04.04.2016.

Večeras u Zagrebu derbi s Cibonom

Pred košarkašima Zadra utakmica je prvog kola A-1 Lige za prvaka. Večeras u 19 sati, u najvećem hrvatskom derbiju, odmjerit će snage s Cibonom u Zagrebu (KC Dražen Petrović).

- Očekujem poprilično izjednačenu Ligu za prvaka i mislim da će biti dosta iznenađenja. Neki klubovi iz A-1 lige su javno najavili pohod na ABA ligu, a znam i da neki potiho pretendiraju na to. Mi smo u situaciji da ćemo biti i lovac i lovina. S te strane moramo biti svjesni da i kod jednog i drugog aspekta moramo imati isti prisutp. Jedino to nam može biti garancija da ćemo ostvariti naše ciljeve, rekao je trener Zadra Ante Nazor.

O Ciboni Zadrani znaju sve, a isto vrijedi i obrnuto. S taktičke strane neće biti nepoznanica, ali iznenađenja su uvijek moguća.

- Cibona je iskusna momčad, ima snagu rostera i nebrojeno sam puta rekao da su na početku sezone pretendirali na doigravanje ABA lige, što nije slučajnost. Imali su određene poteškoće tijekom sezone, ali su dolaskom trenera Damira Mulaomerovića i Bariše Krasića postavili novi koncept, igrači su dobili nove uloge i napravili su dobar iskorak u kvaliteti igre. Nije im bilo lako igrati na dva fronta i to moramo respektirati. Očekujem jako dobru utakmicu i kvalitetu Cibonu, ne samo večeras, nego i tijekom cijele Lige za prvaka, ističe trener Zadra

Za razliku od Zadra, koji je posljednju službenu utakmicu odigrao prije puna četiri tjedna, u posljednjem kolu ABA lige protiv Sutjeske, Cibona je u međuvremenu odigrala tri utakmice četvrtfinala FIBA Europe kupa. Prošli četvrtak je u majstorici poražena na gostovanju kod Jeniseja u Krasnojarsku s 82:78, te se oprostila od tog natjecanja, u kojemu je ove sezone ostavila vrlo dobar dojam.

- Cibona je u natjecateljskom ritmu i mislim da je to njihova prednost u ovom trenutku. Mi ovu utakmicu moramo maksimalno iskoristiti što se tiče svježine, želje, volje i agresivnosti i u motivacijskom segmentu ne smijemo popustiti ni milimetra. I to u kontinuitetu svih 40 minuta. Tu trebamo tražiti našu priliku. Ako bude tako, sigurno ćemo biti na pragu pobjede, kako smo i bili u sve tri utakmice s njima ove sezone, od čega smo dvije pobijedili. Moramo poduzeti sve da naša igra bude na tragu toga.

Zadar je od svih osam klubova imao najduže razdoblje bez utakmica poslije završetka ABA lige, puna četiri tjedna.

- Ne pamtim kada je neka košarkaška momčad imala pauzu od mjesec dana u toku sezone. To je apsurd i ljudi koji vode košarku ne smiju dopuštati ovakve situacije, jer je to neprirodno značajkama ovog sporta. To je nešto s čime se nikada nisam susreo i bio sam primoran konzultirati kolege iz nogometa, na koji način pristupiti odmoru, pripremi i povratku u natjecateljski ritam. Njima je takva situacija normalna, a nama je to bilo potpuno novo iskustvo - kazao je Nazor, priznavši da se konzultirao s više nogometnih stručnjaka, počevši od onih u Hajduku.

Kako se momčad prilagodila na odlazak Glenna Coseya, statistički najkorisnijeg igrača Zadra u ABA ligi?

- Za razliku od situacije s dugom pauzom, na situaciju osipanja rostera smo itekako adaptirani. Reagiramo kao što smo reagirali i prošle sezone. Svi moramo biti svjesni da nas jedino kvaliteta igre može izvući. Moramo zaigrati na tu kartu, jer druge opcije nema. Siguran sam da ova momčad može još mnogo napredovati, tako da smo ovu stanku iskoristili najviše da ispravljamo naše nedostatke. Vjerujem da će se momci mobilizirati. Nebrojeno puta sam bio u toj situaciji, kada se iz ovog ili onog razloga osipao roster i to nije uvijek hendikep, nego ponekad i dodatna kvaliteta. Zato uopće ne razmišljam o tome - kaže Nazor.

Kao i prošle godine nakon odlaska Jamesa Florencea, ponovno će veću minutažu dobiti neki drugi igrači, počevši od Lovre Bašića.

- Svi bi trebali dobiti više minuta, i Bašić i Bošnjak i Šango na vanjskim pozicijama, ali to prvenstveno ovisi o njima. Nisam čovjek koji raspoređuje minute, nego samo objektivan faktor koji pomaže da se dođe do bolje igre i rezultata. A koliko će tko igrati u mojim momčadima uvijek odlučuju sami igrači - zaključio je Nazor.

Problem za Antu Nazora predstavlja činjenica da će moći računati samo na desetoricu igrača.

- Marko Ramljak sigurno neće biti spreman, riječ je o rupturi stražnje lože i vjerojatno će pauzirati još desetak dana. Ante Delaš i Filip Kraljević su počeli s treninzima u petak navečer, a Ivan Ramljak će vjerojatno biti spreman za Cibonu.

Ipak, upitan o cilju u nacionalnom prvenstvu, trener Zadra nije dvojio.

- Cilj je biti prvak Hrvatske. Mi smo Zadar i uvijek moramo težiti najvišemu.

Sponzori