Aco Petrović predvodi Hrvatsku na putu za Rio 24.03.2016.

Bivši trener Zadra na klupi Hrvatske

U prostorijama Hrvatskog košarkaškog saveza održana je konferencija za medije na kojoj je nakon odluke Upravnog odbora HKS-a predstavljen novi izbornik hrvatske košarkaške reprezentacije. Aleksandar Petrović je dobio povjerenje i priliku da po treći puta preuzme klupu hrvatske reprezentacije.

Aleksandar Petrović je prvi puta preuzeo klupu hrvatske reprezentacije 1995. godine na Europskom prvenstvu u Ateni, gdje je Hrvatska poražena u polufinalu od Litve, a u borbi za broncu pobijedila uvijek neugodnog protivnika Grčku. Bila je to posljednja velika medalja za Hrvatsku na seniorskoj razini. Hrvatska je tek 2013. godine na EuroBasketu u Sloveniji igrala za medalju, no na kraju osvajamo četvrto mjesto porazom od Litve.

Drugu priliku, Petrović je dobio u razdoblju od 1999. do 2001., odnosno na Europskom prvenstvu 2001. godine u Turskoj. Hrvatska reprezentacija je ondje poražena u četvrtfinalu od domaćina, a nakon toga Petrović podnosi i ostavku na mjesto trenera.

Spomenimo i da je Aleksandar Petrović 1992. bio pomoćni trener reprezentacije Hrvatske na Olimpijadi u Barceloni, odnosno bio je trener i svom bratu, pokojnom Draženu Petroviću.

Osim u izborničke funkcije u Hrvatskoj, Aleksandar Petrović je bio izbornik i reprezentacije Bosne i Hercegovine koju je vodio na EuroBasketu 2013. u Sloveniji.

U srijedu 23. ožujka 2016. je dobio priliku još jednom voditi Hrvatsku, objavio je Hrvatski košarkaški savez.

„Krenut ću hijerarhijski. Zahvaljujem Stručnom savjetu koji me predložio kao i Upravnom odboru koji me odabrao. Iznimno mi je velika čast po treći puta biti na klupi Hrvatske. Međutim, radi se o jednoj poprilično specifičnoj situaciji koju ću, nadam se, odraditu uspješno i kvalitetno. U sljedećih sedam dana telefonski ćemo kontaktirati sve potencijalne reprezentativce. U sljedećih dvadeset dana Joke i ja ćemo otići posjetiti određeni broj reprezentativaca, naravno da ovog trenutka nećemo ići prema Americi s obzirom da je završetak regularnog dijela sezone. Ono što je najvažnije, od 1. svibnja svi igrači koji dolaze iz NBA-a dobit će i program i trenera koji će raditi s njima i održavati taj nivo natjecateljske forme jer se pripreme i pripremne utakmice znaju već u dan. Napravit ćemo jednu vrlo brzu i kvalitetnu raspodjelu obaveza i možda uhvatiti ovaj izgubljeni period."

Osvrnuo se novi izbornik i na situaciju koja se događala oko samog izbora, odnosno od situacije s Velimirom Persovićem.

„Prije desetak dana, nakon što se dogodilo sve s Perasovićem, od kolega iz Stručnog savjeta kao i od nekoliko članova Upravnog odbora dobio sam upit po pitanju izborničke funkcije, rekao sam jednu jedinu rečenicu - u ovom trenutku ne postavljam nikakve uvjete. Ovdje se radi ne o jednokratnoj, nadajmo se da se radi o dvokratnoj akciji - o kvalifikacijama u Torinu, a nadajmo se da ćemo nakon toga i napraviti ono što svi očekujemo, a to je plasman u Rio. Smatram da nam je ova prilika došla iznenada, s obzirom na način na koji smo završili prošlogodišnji EuroBasket, ali da moramo napraviti apsolutno sve na mobilizaciji svih igrača. Ovog trenutka jednostavno neće biti govora o nikakvoj smjeni generacija. To će raditi netko tko nakon Olimpijade u Riju, nadam se, dođe iza mene. Ovdje se radi o napadu na rezultat."

Osvrnuo se izbornik Petrović i na kadar reprezentacije na koji će računati tijekom pripremnog perioda, odnosno i na samim kvalifikacijama za OI 2016.

„Ovog trenutka mogu reći da će sigurno biti tri-četiri promjene u odnosu na prošlogodišnji roster. Jedno ime nikad neću tajiti, Ante Toni Žižić ne ulazi u reprezentaciju zbog toga što je to smjena generacije, već ulazi unutra jer je svojom kvalitetom to zaslužio. Vjerujem da će tako biti nekoliko promjena."

Čitajući intervjue s hrvatskim reprezentativcima Bogdanovićem, Šarićem... Petrović se osvrnuo na ono da su ostali nešto dužni s prošlog EuroBasketa.

„Vjerujem da će svi reprezentativci doći u najboljem mogućem stanju i da će biti spremni na ono što nas čeka."

Do 15. travnja izbornik će objaviti i kompletni stručni stožer. Što se tiče pripremnog perioda - same pripreme počinju 8. lipnja u Sv. Martinu. Ondje je reprezentacija do 18. lipnja, a nakon toga se seli u Istru gdje će odigrati dvije utakmice, odnosno jednu će odigrati u blizini, u Trevisu.

„Smatram da je ovaj turnir u Torinu, ne podcjenjujući nikoga, najbolji i najkvalitetniji mogući prolaz ka Olimpijskim igrama. Mislim da je u Torinu lakše igrati nego u Beogradu ili u grupi na Filipinima. Nećemo nikoga podcjenjivati, ali mislim da Grčka nije ona stara, što se tiče Italije, s njima igramo u grupi, no smatram da imamo izvrsnu priliku protiv tih reprezentacija. Zato apsolutno vjerujem da ova reprezentacija može dosegnuti onaj cilj o kojem svi mi sanjamo, a to je da ugledamo Olimpijske igre, od toga nas dijeli 80 ili 120 minuta kvalitetne igre i smatram da ćemo napraviti apsolutno sve da se tamo i nađemo."

20.06.2016. na rasporedu je utakmica protiv Kanade, 23.06.2016. igramo u Trevisu opet protiv Kanade gdje je njima baza, i nakon toga 26.06.2016. zadnja pripremna utakmica s poznatim nam protivnikom - Češkom. Pripreme će se završiti u Sv. Martinu gdje će se do 02.07.2016. čekati odlazak u Torino.

Sponzori