Zadar na krilima Delaša izborio finale Krešinog kupa 17.02.2016.

U finalu na Cedevitu

Nakon velike drame u završnici, košarkaši Zadra uspjeli su izboriti finale Kupa Krešimira Ćosića pobjedom protiv Cibone 82-75. Za opće oduševljenje 8 tisuća navijača u Višnjiku pobrinuo se sjajni Ante Delaš koji je s dvije trice u samoj završnici prelomio ogled na stranu domaćina.

Delaš je u posljednjih 90 sekundi ukupno zabio devet koševa. Najprije je kod rezultata 71-71 zabio dvije trice u nizu i odveo domaćine do vodstva 77-71 što Cibona u preostalih 50 sekundi nije uspjela nadoknaditi, da bi potom ubacio 3 od 4 slobodna bacanja za mirnu završnicu domaće momčadi. 

Cibona je bolje otvorila utakmicu, iskoristila nervozu pogotovo mlađih igrača u redovima Zadra, ali su do kraja prve četvrtine Zadrani nadoknadili početni minus (0-7) i poveli 15-13. U drugoj četvrtini vodila se također bitka za svaki koš, a prednost Zadra je ubačajima u zadnjoj minuti prvog poluvremena narasla do 42-37. Domaćine su nakon prvih 20 minuta statistički predvodila braća Ramljak - Marko sa 13, a Ivan sa 10 koševa.

Treća četvrtina, toliko puta kobna ove sezone za momčad Zadra, donijela je preokret. Šut Zadra je stao, Cibona je povezala nekoliko ubačaja u nizu i stigla do vodstva 55-62. Zagrepčani su u tim trenucima imali i igru i rezultat na svojoj strani, ali hrabri Zadrani se nisu predavali.

Boris Barać je sa svojih pet poena na početku zadnje četvrtine pokrenuo Zadrane. Pridružili su mu se svojim ubačajima borbeni Ivan Marinković i Glenn Cosey, da bi Ivan Ramljak tricom vratio Zadar u vodstvo 69-67.

Uslijedila je igra živaca u kojoj se Zadar bolje snašao, jer je imao matchwinnera u Sv. Anti Delašu.

Delaš je bio prvi strijelac Zadra sa 20 koševa, braća Marko i Ivan Ramljak su dodali po 13, dok je Boris Barać zabio 12 koševa.

Kod Cibone najefikasniji su bili Ante Toni Žižić sa 17 koševa i šest koševa, James Brian Florence sa 15 koševa i Marin Rozić sa 13 ubačaja.

Trener Zadra Ante Nazor je pokušao primiriti euforiju nakon velike pobjede.

- Vjerovali smo. Vjera je, kažu, majka stvarnosti. Kada nešto vjeruješ, to se i dogodi. Ali morali smo podnijeti veliku žrtvu. Tek kada smo se skupili u obrani, stvari su krenule u našu koristi. No, nije bilo dovoljno pomagati jedan drugome u obrani. Bilo je potrebno ginuti jedan za drugog. Ovo je zaista bila teška utakmica i ovo je velika pobjeda, jer smo igrali protiv kvalitetnog i iskusnog protivnika Igračima u svlačionici sam rekao da očekujem da sutra u finalu koševe daje igra, a ne igrači. Nisam zadovoljan igrom i trebat će nam puno bolje izdanje.

Trener Cibone Damir Mulaomerović čestitao je Zadru na pobjedi...

- Nemam što zamjeriti svojim igračima. Veći dio utakmice je bilo dosta dobro. Imali smo svoje šanse. Dogodio se pad koncentracije pri 9 koševa viška, a nije lako ni držati visko ritam u ovakvoj atmosferi. Čestitke Zadru, želim im sreću u finalu. U većem dijelu utakmice smo zaista odradili dobro, ali u ovakvoj atmosferi nije bilo jednostavno igrati. Da smo pobijedili, ne bi bilo nezasluženo.

U finalu kupa će drugu godinu zaredom igrati Zadar i Cedevita, koja je teže od očekivanog svladala Kvarner 78-71. Susret se igra u četvrtak s početkom u 20 sati. Ulaznice su u prodaji na blagajni SC Višnjik od 10 sati ujutro.

KK Zadar - KK Cibona (15-13, 27-24, 13-25, 27-13) KK Zadar: Bašić 3, Cosey 8 (4 as), Kraljević 4, Šango, Delaš 20, Špaleta, M. Ramljak 13 (7 sk), Bošnjak 1, Marinković 8 (6 sk), Barać 12, I. Ramljak 13; KK Cibona: Florence 15, Krušlin 3, Hukić 8, Uljarević, Šiško 2, Siriščević 2, Rozić 13 (10 sk), Slavica 6, Joksimović 3, A. Žižić 6, A.T. Žižić 17 (6 sk), Gospić.
Galerija: Kup: Zadar - Cibona 82-75

Sponzori