Velika pobjeda Zadra protiv Cedevite 17.01.2016.

Borbeni i atraktivni Zadar pobijedio euroligaša

Košarkaši Zadra u hrvatskom derbiju 20. kola ABA lige pred 5 tisuća gledatelja u Dvorani Krešimira Ćosića pobijedili su euroligaša Cedevitu rezultatom 81:72 (29:36). Zadrani su tako ove sezone i drugi put pobijedili aktualne prvake Hrvatske, koji su ubilježili treći poraz u nizu.

Junak dvoboja bio je centar Zadrana Filip Kraljević sa 30 poena i 7 skokova,
uz šut iz igre 12/16, a upisao je sedam skokova i dvije asistencije. Barać i Cosey dodali su po 13 ubačaja. Kod Cedevite je Jacob Pullen ubilježio 23 poena i tri asistenicje.

Domaćini su odlično otvorili utakmicu. Velikom brobenošću i smirenom igrom u napadu u drugu dionicu ušli su s vodstvom 18:12. Međutim, do velikog odmora Cedevita je zaigrala znatno čvršće u obrani i preko Walkera i Pullena dolaze do prednosti 34:25. Prvo poluvrijeme naposljetku je završeno sa 36:29 u korist Zagrepčana, pogotkom Kraljevića u posljednjoj sekundi.

U trećoj četvrtini kreće furiozna serija Zadra, koja je zaključena zakucavanjem Kraljevića za 55:54, tri sekunde do isteka 30. minute.

Početkom zadnje četvrtine Kraljević sa četiri i Ivan Ramljak sa pet poena predvode seriju 9-2 kojom su domaćini otvorili četvrtu četvrtinu i tako poveli 64:56.

Vjerojatno presudna je bila trica od table s devet metara bivšeg igrača Cedevite Ante Delaša za vodstvo Zadra 72:63. Pullen je potom na nešto više od dvije minute do kraja na drugoj strani pogodio tricu i promašio dodatno slobodno bacanje za -6 Cedevite, no gosti u završnici nisu uspjeli doći do ozbiljnije šanse za preokret jer su domaćini sigurno izvodili slobodna bacanja.

Ante Nazor, trener Zadra:

"Zahvaljujem svojim igračima na onome što su danas pružili, borili smo se pošteno i zasluženo pobijedili. Drugo poluvrijeme smo konačno pokazali košarku koju zadarska publika zaslužuje, bili smo im veliki dužnici i to me veseli. U drugom poluvremenu smo ih pretrčali, nadskakali i zasluženo slavili. Ova nam je utakmica važna za samopouzdanje, ovako trebamo nastaviti. Vrijeme je da počnemo vjerovati u sebe, ova utakmica nam je pokazala da možemo igrati kvalitetnu košarku i da smo talentirana selekcija."

 
Filip Kraljević, igrač Zadra:

 "Pobijedili smo, po meni, najbolju momčad lige. Uz dužno poštovanje Crvenoj zvezdi Telekom i Budućnosti VOLI, ipak Cedevita po imenima igrača ima najbolji roster, a mi imamo dvije pobjede protiv njih ove sezone što je velika stvar. Ova nam je pobjeda uvelike olakšala borbu za ostanak, sada možemo gledati i prema borbi za pozicije koje vode u Europu. Ušli smo borbeno u utakmicu i bili smo dobri, osim druge četvrtine. Smatram da je presudilla treća četvrtina gdje smo sami sebi dokazali da možemo pobijediti Cedevitu. Veseli me što smo uz dobru obranu, ovog puta pokazali kreativnost u napadu."

Veljko Mršić, trener Cedevite:

"Zadar je zasluženo pobijedio. Bili su bolji u većem dijelu susreta. Prvo poluvrijeme smo odigrali pristojno, ali smo ih svojom glupošću u zadnjem napadu druge četvrtine vratili u igri. Obrana nam u drugom poluvremenu nije štimala, pali smo u obrani, a Zadar je pokazao više energije. Na kraju smo promašivali i važna slobodna bacanja i to se ne smije događati ako se želi doći do pobjede. Ne smije se dogoditi da imamo samo devet asistencija na kraju utakmice, trebamo se čim prije vratiti u formu i pobjednički ritam. Žorić? Nije doputovao s nama zbog ozljede koju je zaradio u Malagi."

 
Jacob Pullen, igrač Cedevite:

 "Čestitam Zadru na zasluženoj pobjedi, bili su bolja i borbenija momčad. Igranje na dvije fronte ne može nam biti izlika, pogotovo ako ne pokažemo borbenost u utakmici. Zadar je dao sve od sebe, pogotovo u drugom poluvremenu i svaka im čast na pobjedi."

KK Zadar- KK Cedevita 81-72 (18-12, 11-24, 26-18, 26-18) KK Zadar: Bašić 3, Cosey 13, Jelenković, Kraljević 30, Šango, Delaš 7, Špaleta, M. Ramljak 2, Bošnjak, Marinković 4, Barać 13, I. Ramljak 9; KK Cedevita: White 2, Katić, Pilepić 6, Babić 7, Žganec 2, Walker 12, Musa, Bilan 15, Mazalin, Gordić 5, Arapović, Pullen 23.
Galerija: Zadar - Cedevita 81:72

Sponzori