Zadar izgubio od europskog doprvaka 24.09.2015.

Premijeru Zadra pred domaćom publikom gledalo 5000 gledatelja

Košarkaši Zadra u prvoj utakmici Zadar Dogus Basketball Tournamenta izgubili su od europskog doprvaka Olympiacosa rezultatom 85-62.

Igrači Ante Nazora pružili su dosta dobar otpor u prvom poluvremenu, i slomljeni su tek u zadnjih 15-ak minuta kada su favorizirani Grci otišli na dvoznamenkastu prednost koju su do kraja zadržali.

Košarkaši Zadra nepune su tri četvrtine kvalitetno parirali europskom doprvaku, slavnom grčkom Olympiacosu. Međutim, posljednjih je 15 minuta u potpunosti pripalo gostima te su na kraju, unatoč odsustvu Spanoulisa i Printezisa, upisali uvjerljivu pobjedu 62-85.

24.09.2015., Zadar - Zadar Dogus Basketball Tournament, KK Zadar - Olympiakos. Patric Young Photo: Dino Stanin/PIXSELL
Razlika u klasi večerašnja dva suparnika došla je do izražaja na samom početku susreta. Naime, Zadrani su punih četiri minute ostali bez koša, a gosti su u tom periodu postigli 11. Napadačku sušu tricom je prekinuo Pašalić, a za potpuni dojam, postigao ju je od table.
Budući da su gosti u tom trenutku već bili u bonusu, Ramljak je dvaput uzastopno stao na liniju slobodnih bacanja te je zaostatak smanjio na 7-11. Seriju Zadra prekinuo je Tsairelis polaganjem za 7-13, a košem i slobodnim bacanjem na 7-16 povisio je Young.
Ipak, Zadrani se nisu predavali. Prvo je Ramljak iz lijepo izrađenog šuta pogodio za 9-16, a po dva su slobodna bacanja postigli Cosey i Bašić. Pred sam kraj četvrtine Lojeski je povisio na 13-18, a Zadranima je ostalo dovoljno vremena za posljednji napad. Loptu je u ruke uzeo Cosey te je s istekom prve četvrtine rezultat postavio na 15-18 u korist gostiju.
Niti druga četvrtina je krenula povoljno po domaću momčad. Gosti su napravili seriju 6-0 i tako stigli do vodstva 15-24. Njihovu je seriju prekinuo Barać tricom, dok je s druge strane s linije slobodnih bacanja precizan bio Lojeski. Zadrani su se u cijelom tom periodu mučili s realizacijom pod košem, tako da je Ramljakovo zakucavanje nakon prodora došlo kao melem na ranu. Smanjio je zaostatak na 20-26 i goste natjerao na minutu odmora. Igrala se 15. minuta susreta.
Po povratku na teren Barać je polaganjem smanjio na 22-26, no gosti su preko Agravanisa i Lojeskog stigli do devet poena prednosti 22-31. Istom mjerom uzvratili su Ramljak i Šango pa se Zadar vratio na zaostatak od samo četiri koša razlike 27-31. U pretposljednjoj minuti Tsairelis je dvaput bio precizan sa slobodnih bacanja, da bi s druge strane Barać pogodio tricu za samo tri koša zaostatka domaćina 30-33.
Ipak, neopreznost kod obrambenog skoka Šanga koštala je Zadrane dva slobodna bacanja Tsairelisa, a u posljednjem napadu za Zadar neprecizan je bio Barać iz dosta teške situacije. Otišlo se stoga na veliki odmor s prednošću Olympiacosa 30-35.
Strijelce Zadra u prvih je 20 minuta predvodio Ramljak s 10 koševa, a 8 je dodao Cosey. Kod gostiju je najbolji bio Tsairelis s 8 ubačaja.
Treća ke pak četvrtina protekla u dosta boljoj igri gostiju. Započeli su sa serijom 7-0 za dvoznamenkasto vodstvo 30-42 koju je polaganjem prekinuo Pašalić. Po tricu su razmijenili Strawberry i Cosey, a za vodstvo gostiju 35-46 jedno je slobodno bacanje postigao Papapetrou.
Tada je djelić svog talenta pokazao Lovre Bašić tricom preko ruke, odmah potom i dalekometnom 'dvicom' za nešto ljepših šest koševa zaostatka 40-46. Zadrani su se držali ispod 10 koševa razlike sve do Ramljakovih poena za 45-53, no kad je Lojeski pogodio tricu za 45-56, gosti iz Grčke se više nisu osvrtali.
Na kraju treće četvrtine imali su prednost 50-63, a ona je kroz posljednju dionicu samo rasla, a u jednom je trenutku iznosila i rekordnih 51-78, odnosno 27 koševa razlike. Konačnih 62-85 uistinu zorno oslikava razliku u kvaliteti večerašnjih suparnika uzevši u obzir da su oni nastupili bez najvećih zvijezda momčadi, Vassilisa Spanoulisa i Georgiosa Printezisa.
Pohvalno je od Ante Nazora što je prigodu dao svim igračima u zapisniku, a u strijelce se nije upisao tek Domagoj Bošnjak unatoč 13 minuta provedenih na parketu.
U uvjerljivom porazu od doprvaka Europe najbolji je u redovima Zadra bio Marko Ramljak s 14 poena, a dvoznamenkasti su bili još i Barać (11) i Cosey (10). Kod gostiju je 'najubojitiji' bio Lojeski s 15 ubačaja.
Valja istaknuti ispalili čak 28 trica, dok igre u reketu i pod košem praktički nije ni bilo, što je na press konferenciji poslije utakmice istaknuo i trener Nazor. To je nešto na čemu će Zadrani svakako morati poraditi ako žele dobar start u ABA ligi.
Sljedeća utakmica Zadra na Dogus Basketball Tournamentu na rasporedu je u subotu kad će odmjeriti snage s Bayern Münchenom.
KK ZADAR - OLYMPIACOS BC 62-85 (15-18, 15-17, 20-28, 12-22)
KK Zadar: Bašić 7, Cosey 10, Kraljević 2, Vraneš 4, Šango 3, Širko 2, Ramljak 14, Bošnjak, Marinković 2, Barać 11, Pašalić 5, Jurica 2.
Olympiacos BC: Young 10, Papapetrou 11, Strawberry 5, Tsairelis 13, Toliopoulos 4, Mouratos 2, Kalles, Agravanis 8, Mantzaris 3, Kavadas 9, Lojeski 15, Athinaiou 5.

Razlika u klasi došla je do izražaja već na samom početku dvoboja kada su impresionirani Zadrani ostali bez koša prve četiri minute, dok su gosti u tom razdoblju postigli 11. 

Zadar tada radi mini seriju preko Pašalića i Ramljaka i stiže na 7:11, a Grci su minimalnu prednost održavali do kraja prve četvrtine koja je završila rezultatom 15-18. 

U drugoj četvrtini igralo se čvrsto s obje strane, a Zadar je održavao prednost Olympiacosa na koliko-toliko dohvatljivom razmaku pa se na poluvrijeme otišlo sa plus 5 za goste (30-35).

Strijelce Zadra u prvih je 20 minuta predvodio Ramljak s 10 koševa, a 8 je dodao Cosey. 

Treću četvrtinu gosti su otvorili serijom 7-0, za dvoznamenkasto vodstvo 30-42. Zadar se vraća dalekometnim ubačajima Bašića na obećavajućih 40-46. 

Grci tada ubacuju u 'veću brzinu' i do kraja treće četvrtine već imaju prednost 50-63.

U zadnjem periodu prednost je gostiju samo rasla, a konačnih 62-85 zorno oslikava razliku u kvaliteti večerašnjih suparnika. Trener Ante Nazor pružio je priliku svim igračima, a u strijelce se nije upisao tek Domagoj Bošnjak.  

Najbolji u redovima Zadra bio je Marko Ramljak s 14 poena, a dvoznamenkasti su bili još i Barać (11) i Cosey (10). Kod gostiju je najefikasniji bio Lojeski s 15 ubačaja.

KK ZADAR - OLYMPIACOS BC 62-85 (15-18, 15-17, 20-28, 12-22)

KK Zadar: Bašić 7, Cosey 10, Kraljević 2, Vraneš 4, Šango 3, Širko 2, Ramljak 14, Bošnjak, Marinković 2, Barać 11, Pašalić 5, Jurica 2.

Olympiacos BC: Young 10, Papapetrou 11, Strawberry 5, Tsairelis 13, Toliopoulos 4, Mouratos 2, Kalles, Agravanis 8, Mantzaris 3, Kavadas 9, Lojeski 15, Athinaiou 5.

Trener Zadra Ante Nazor iza utakmice je rekao:

- Čestitke Olympiakosu na pobjedi. Loše smo otvorili utakmicu (0-11) i morali smo potrošiti puno energije da bi se vratili. Kasnije je sve to bolje izgledalo do zadnje četvrtine u kojoj nismo odigrali na razini na kojoj bi trebali. Iako je pripremna utakmica igrači Olympiakosa igrali su dosta čvrsto i motivirano što i nije loše da pruži primjer igračima. Moji su igrači bili impresionirani protivnikom, iako im ne mogu prigovoriti na borbenosti. Što se tiče Ramljaka danas je dobro odigrao, ali bit će tu dosta oscilacija jer je bio dugo van treninga. S druge strane to je upozorenje ostalim igračima koji su u trenažnom procesu već dva mjeseca da se trgnu. Protiv Bayerna u subotu očekujem bolju igru, želimo pokazati da se možemo nositi ravnopravno.

Giannis Sfairopoulos nije imao prigovora na igru svoje momčadi.

- Zadovoljan sam igrom i rezultatom obzirom da smo još u pripremnoj fazi. Igrali smo protiv jedne mlade i talentirane momčadi koja je bila motivirana pokazati se pred svojom publikom. Zahvaljujem organizatorima turnira na pozivu za ovaj vrlo jaki turnir. Odlična organizacija, sjajna dvorana i publika koja poznaje košarku. Slijedi nam ogled s Bayerna koja je jedna čvrsta momčad. Želimo pobijediti i u nedjelju nastaviti u pobjedničkom ritmu. Očekujem da će se Spanoulis i ostali reprezentativci uključiti u trenažni proces i želim da nam budu na raspolaganju što prije.

Sljedeća utakmica Zadra na Dogus Basketball Tournamentu na rasporedu je u subotu kada će odmjeriti snage s još jednim euroligašem - Bayern Münchenom.
Galerija: ZDBT 2015: ZADAR - OLYMPIACOS

Sponzori