Zadar slavio nad Zabokom 18.04.2015.

Prekinut niz od tri poraza

Zadar je protiv Zaboka odigrao prvo poluvrijeme za potpuni zaborav, ali je u trećoj četvrtini ipak prelomio utakmicu i bez većih problema došao do treće pobjede u Ligi za prvaka. Iako je i nakon prvih 20 minuta njegova momčad imala prednost (40:37), Ante Nazor nipošto nije mogao biti zadovoljan onime što je prikazala na terenu. Velika nervoza očitovala se u brojim izgubljenim loptama i promašenim zicerima, a ni obrana nije bila na zadovoljavajućoj razini pa je kvalitetom bitno skromniji protivnik uspio držati egal. No, u trećoj četvrtini su stvari napokon sjele na svoje mjesto. Zadarska obrana je profunkcionirala, a otvorilo se i u napadu pa je razlika vrlo brzo otišla preko 10 pa i 20 poena. Za istaknuti je da su među petoricom dvocifrenih Zadrana bili i Marko Jurica sa 14, te Mario Špaleta sa 12 poena.

Drugo poluvrijeme otvorio je Ramljak tricom i bacanjem, a razigrao se i Sobin, koji je veći dio prvog poluvremena proveo na klupi zbog ranog ulaska u probleme s prekršajima. Centar Zadra u kratkom je razdoblju postigao osam poena i Zadar je odjurio na 52:39. Za goste je u prvih osam minuta nastavka poentirao samo dvaput Zrnić pa su sa 37 poena, koliko su postigli u prvom poluvremenu, jedva došli do 41. U međuvremenu je još dvaput poentirao Sobin, a krenulo je i Segarića, koji je zabio tricu i četiri bacanja. Iza linije 6,75 pogodili su i Jurica i Barać pa je na semaforu uskoro zasvijetlilo +27, 68:41. Ostatak utakmice tako je bio samo formalnost pa je Nazor mogao odmoriti nositelje i dati više minuta mlađima. Vrijedi zabilježiti da je vrlo dobru dionicu u posljednjoj četvrtini odradio Mario Špaleta, koji je sa šest uzastopnih poena odveo Zadar na +27, 82:55 pa je Črnjević pozvao minutu odmora da pokuša spriječiti potpuno potonuće svoje momčadi. I nije mu baš uspjelo, jer je Špaleta nastavio dominirati, a razgalio je malobrojnu publiku i jednom atraktivnom blokadom.

Zadrani su opet počeli u strahovitom grču. Prvi koš (Širko) zabili su tek nakon gotovo tri minute, a u međuvremenu je i trener Nazor od ljutnje bacio jednu bocu u pod. Širko i Sobin su okrenuli početnih 0:4 gostiju, ali domaći su već u startu niz lopti bacili u bunar. Anzulović tricom i Marić vratili su vodstvo Zaboku (6:9), a dodatni problemi za Zadar bile su tri osobne pogreške Sobina već u sedmoj minuti pa do poluvremena više nije ulazio u igru. Kraljević, Ramljak i Šango (trica) nekako su dogurali svoje do +5 (19:14), no bilo je to više mučenje lopte nego li plod nekih izrađenih akcija. Nisu ni gosti prikazali niša posebno, ali od njih se više od toga nije ni očekivalo. U lošu košarkašku sliku uklopili su se i šibenski suci, koji su vrlo brzo svojim odlukama iziritirali publiku. Zadrani u zagorskom dresu Marić i Jurlina držali su egal (19:18), da bi Ramljak (trica) i Ivanov poentirali za +6, 26:20, no Zadrani ne samo da nisu igrali dobar napad, nego su bili i izuzetno propusni u obrani. U kratkom razdoblju su pustili Zrnića i Marića na polaganje i još pritom napravili prekršaj, a kada je potonji zabio novi koš rezultat je ponovno izjednačen 28:28. Jurica i Širko, svaki sa po pet poena, uspjeli su održavati "bijele" u prednosti, no prvo poluvrijeme je zaključio Marić tricom (njegov 12. poen) za 40:37. Uzalud je Zadar u prvih 20 minuta imao dvostruko više napadačkih skokova nego Zabok napadačkih i obrambenih zajedno (12-6), te ukupno čak 20 skokova više (26-6). To je samo govorilo o količini promašenih zicera. U nastavku je ipak viđena druga priča.

Roman Morović / Zadarski list

Soundcloud TON PRESSICE

ZADAR - ZABOK 98:64

ZADAR - Dvorana Krešimira Ćosića. Gledatelja: 592. Suci: Luka Kardum, Davor Stojić i Mario Goleš (svi Šibenik)

ZADAR: Bašić 2, Segarić 7, Ivanov 6, Kraljević 5, Vraneš 4, Šango 3, Sobin 14, Širko 12, Špaleta 12, Ramljak 9, Barać 10, Jurica 14. Trener: Ante Nazor.

ZABOK: Zrnić 11, Anzulović 3, Jurlina 7, Vlaić, Črnjević 8, Marić 15, Martinko, Tuđen, Kapusta 7, Bundović 11, Đurkan 2. Trener: Dragutin Črnjević.

Sponzori