Sve spremno za završnicu Krešinog Kupa 17.02.2015.

Vukovar 2015.

U Hotelu Lav u Vukovaru u utorak je održana konferencija za novinare uoči završnog turnira Kupa Krešimira Ćosića (Vukovar, 18.-19.02.2015.), čiji su organizatori Košarkaški klub Cedevita i Hrvatski košarkaši savez, a suorganizatori KK Borovo, Grad Vukovar i Vukovarsko-srijemska županija.

Polufinalne utakmice igrat će se u srijedu. U prvom susretu u Dvorani Borovo naselje u 18:00h uz prijenos HTV2 snage će odmjeriti branitelj naslova Cedevita i Kvarner 2010. U 20:15h igrat će Cibona i Zadar, dok je finale na rasporedu dan kasnije u 18:00h (uz prijenos na HTV2).

Prvi se novinarima u ime organizatora obratio direktor Cedevite Krešimir Novosel: "Stigli smo do trenutka kad je došla završnica Kupa, kojoj se silno veselimo i koja nam je bila veliki izazov za organizaciju. Želja je da se što boljim programom i showom predstavimo Vukovaru, Vukovarcima i Vukovarsko-srijemskoj županiji i da im od košarke ponudimo ono najbolje što možemo. Siguran sam da će kvaliteta košarke biti na najvišem nivou. Posebno me veseli velika zainteresiranost. Vjerujem da će dvorana biti puna, ali karata još uvijek ima i prodaju se u centru Vukovara kod ureda gradonačelnika. Što se tiče organizacijske strane, ponudit ćemo gledateljima pregršt nagradnih igara, svakom posjetitelju će biti poklonjena majica i kad uz to vide kvalitetnu košarku mislim da će svi iz dvorane izaći zadovoljni."

Cedevita protiv Kvarnera 2010 veliki favorit

O samoj završnici Kupa i polufinalu s Kvarnerom 2010 govorio je trener Cedevite Jasmin Repeša: "Zaista sam ponosan što je naš klub organizator jednog okupljanja koje se odvija pod imenom Krešimira Ćosića, naše legende, i to baš u Vukovaru. To je za nas jedna obaveza više da sve bude na jednoj visokoj razini, ne samo u pristupu nego i u kvaliteti igre. Kao čovjek koji živi od košarke minimum što mogu napraviti je da u natjecanju koje nosi ime takvog velikana dam cijeloga sebe da mi ekipa u svakom pogledu što bolje izgleda. Znamo da Cedevita u zadnjih nekoliko utakmica nije onakva kakvu bi svi željeli i kakvu smo je navikli gledati većim dijelom sezone, no slabije igre nisu bitno utjecale na naš konačni rezultat i u svim natjecanjima dobro stojimo, a ovdje se sutra i prekosutra dijeli prvi trofej i, bez obzira što smo svjesni da stanje u kojem jesmo nije najbolje, odlučni smo da Kup prigrabimo za sebe."

Trener Cedevite otkrio je da u momčadi neće biti Lovre Mazalina jer se još nije vratio iz SAD-a, a hoće li igrati Roko Ukić odlučit će se tek u utorak navečer ili u srijedu jer još nije napravio prvi trening s ekipom. Mario Delaš također nije potpuno oporavljen i prije utakmice protiv Zvezde s ekipom je trenirao samo jednom.

Međutim, unatoč problemima, Repeša je istaknuo da se Cedevita dobro pripremila: "Za Kvarner 2010 mi smo radili pripremu već prije utakmice protiv Crvene zvezde. Ja tu momčad izuzetno respektiram. Marijan je napravio sjajan posao. To je ekipa koja zna stajati na terenu, dosta je agresivna, dobro igra i to potvrđuje i rezultat."

Marko Tomas, koji kapetansku vrpcu Cedevite dijeli s Rokom Ukićem, bio je sasvim otvoren o namjerama svoje momčadi: "Prije svega treba zaboraviti jučerašnju utakmicu sa Zvezdom. Potrošili smo se dosta emotivno i fizički, no sutra je borba za prvi trofej i, uz sav respekt prema Kvarneru 2010, mislim da to moramo pobijediti. Imamo 12 igrača, možemo to sve izrotirati. Ulog je velik i, uz respekt prema svim ostalim momčadima, mislim da ćemo skupiti snage, odigrati na pravom nivou i osvojiti Kup."

S druge strane, u ime Kvarnera 2010 govorio je trener Marijan Mance: "Kad direktor Cedevite Novosel kaže koliko je počašćen i sretan što je dio ove priče, onda možete misliti koja je sreća i veselje u našim redovima kad znamo da smo dio ove završnice Kupa, koja nosi ime Krešimira Ćosića. Iza nas je jedna lijepa godina, u kojoj smo dobro radili, trenirali i dobro prezentirali svoju igru na terenu. Plasman na Final Four nam je velika nagrada i izuzetna prilika da se u najboljem svjetlu predstavimo hrvatskoj javnosti. U utakmici protiv Cedevite dat ćemo sve od sebe. Nismo svi zdravi, spremni i kompletni, ali oni koji su doputovali vjerujem da će dati sve od sebe i da će se najbolje prezentirati."

Na to se nadovezao kapetan Kvarnera 2010 Siniša Štemberger: "Sam dolazak ovdje za nas je jedan veliki bonus, s obzirom da smo najveće iznenađenje ovog dijela prvenstva, a i sam naš plasman ovdje je također iznenađenje. Mi ćemo se potruditi da, ukoliko se ona ukaže, protiv najbolje hrvatske ekipe i jedine koja igra u Eurokupu, pokušamo iskoristiti eventualnu priliku. Oni puno putuju, sigurno su malo umorni i to ćemo pokušati iskoristiti."

Cibona se u drugom polufinalu želi osvetiti Zadru, koji se nada velikom broju navijača

O polufinalnoj utakmici s Cibonom nekoliko riječi u ime Košarkaškog kluba Zadar rekao je njihov glasnogovornik David Gunjević: "Ne trebam posebno naglašavati što Kup koji nosi ime našeg velikana Kreše Ćosića znači Zadru i ono što ja mogu garantirati i što je obaveza svih u KK Zadar je da ćemo dati sve od sebe. S obzirom da se ove godine obilježava 20. godišnjica prerane smrti Krešimira Ćosića, dobar rezultat Zadra bio bi lijepa uvertira tom obilježavanju. Zadar je kompletan i po zadnjim informacijama svi su spremni."

Gunjević se osvrnuo i na moguć dolazak zadarskih navijača: "Sigurno da ima i dosta studenata u Osijeku i Zagrebu koji će doći na utakmicu s Cibonom. To je najveći hrvatski derbi, a ako eventualno prođemo u finale ja sam uvjeren da će zadarski navijači ispuniti dvoranu."

Iako ima vrlo mladu momčad, trener Cibone Slaven Rimac vjeruje u svoje igrače: "Nama je također velika čast biti dijelom ove završnice Kupa. Normalno, kao i svi ostali klubovi i mi imamo naše ambicije. Suparnik protiv kojeg igramo u polufinalu riješio je sve svoje probleme. Bit će kompletni, a mi smo u situaciji u kojoj jesmo i moramo se okrenuti snagama koje imamo. Imamo dosta mladih igrača, no pokušat ćemo odigrati pravu utakmicu. Mislim da nam motiva neće nedostajati. Po onome što smo gledali u zadnjih par utakmica, Zadar igra na visokoj razini. Mislim da nam sutra neće biti lako, ali svako polufinale nosi neke zamke i nadam se da će moja ekipa moći odgovoriti zahtjevima sutrašnje utakmice."

Kapetan Cibone Marin Rozić sjetio se prošle utakmice Cibone i Zadra kad su Zadrani 12. siječnja ove godine u sklopu 17. kola ABA lige Cibonu kod kuće deklasirali sa 77:51: "Drago mi je što smo u Vukovaru i hvala Cedeviti što je ovaj turnir organizirala baš ovdje. Što se tiče polufinala i Zadra, dobro se poznajemo. Činjenica je da Zadar u posljednje vrijeme igra jako dobro. Igraju jednu izuzetno agresivnu košarku, posložila im se određena kemija i to sve zajedno izgleda jako lijepo. Sutra nas čeka teška, naporna i energetski iscrpljujuća utakmica. Mi smo u problemima u kakvima jesmo. Prisiljeni smo razvijati mlade igrače i davati im priliku, ali pripremili smo se. Vjerujem da nas sutra čeka neizvjesna utakmica. Ne tako davno Zadar nas je u Zadru nadigrao i pobijedio s velikom razlikom, tako da da to nismo zaboravili i jedva čekam tu utakmicu da pokažem da to ipak nije pravo stanje."

Događanja vezana uz završnicu Kupa Krešimira Ćosića

Osim samih utakmica, treba istaknuti i ostala događanja vezana uz završnicu Kupa. Nakon početne konferencije za novinare (14:00h, Hotel Lav), u utorak 18:00h u Muzeju grada Vukovara bit će otvorena filatelistička izložba posvećena ponajprije Krešimiru Ćosiću, a onda i košarci. U srijedu u 13:00h predstavnici svih momčadi, Hrvatskog košarkaškog saveza i novinari imati će prijem kod gradonačelnika Vukovara Ivana Penave, a u 14:00h bit će polaganje vijenaca na Memorijalnom groblju u Vukovaru.

Sponzori