Veliko slavlje, Zadar je u finalu! 27.05.2013.

Završnica PH

Košarkaši Zadra junačkom su igrom, pogotovo u drugom poluvremenu, upisali pobjedu nad favoriziranom Cedevitom i tako ostvarili plasman u finale PH po prvi put nakon 2010. godine.

Međutim, uvod u utakmicu nije ponudio previše optimizma za oko 7000 bučnih navijača. Cedevita je lako dolazila do prednosti, a Zadrani su im loptu doslovce predavali u ruke i gurali ih u kontranapade. Na krilima tako loše igre Zadra, Cedevita je sredinom druge četvrtine došla i do svoje prve dvoznamenkaste prednosti, 28-38. Već tada upalili su se zadarski alarmi, pa su uz nešto pribraniju igru do poluvremena uspjeli smanjiti na 39-45, što je bio podnošljiv zaostatak.

Već na početku drugog poluvremena Zadar dolazi do novog izjednačenja 49-49 i taj egal održava do isteka treće dionice koja je završila rezultatom 61-61. A na samom startu posljednje četvrtine, domaćin prelazi u prednost 67-63, no Cedeviti ne treba dugo da izjednači rezultat na 70-70. Još jednom Zadrani se pokušavaju odlijepiti te odlaze na 75-70, no Cedevita još jednom pronalazi snage za izjednačenje kod 79-79.

Pretpostavljajući kako će Kaštropil biti neprecizan s linije slobodnih bacanja, gosti ga tamo dvaput šalju, a on im odgovara na pravi način, s pogođena tri od ponuđena četiri i Zadar ima prednost 82-79. Cedevita brzinskim šutom za tri poena pokušava doći do izjednačenja, no lopta ih ne sluša, te dolazi u ruke Romea Travisa, koga gosti fauliraju. Travis je bio oba puta precizan sa penala i Zadar bježi na velikih 84-79. Cedevita još jednom pokušava tricom vratiti se u susret, no ponovno nisu precizni, premda lopta pronalazi put do Sutona koji polaže za 84-81. Gostima nije preostalo drugo nego da idu u novi prekršaj, no i ovaj put na krivom igraču, Bariši Krasiću. Najiskusniji igrač Zadra mirno pogađa oba bacanja, a Cedevita promašuje još jednu tricu i slavlje Zadrana moglo je započeti...

Ante Nazor: "Čestitam svojim momcima na požrtvovnoj partiji i ovoj prekrasnoj publici. I jedni i drugi su vratili košarku kući i to je ono što je najbitnije u cijeloj priči. Igrali smo malo u grču, imali puno izgubljenih lopti i slab protok. Ali imali smo srce i ono je na kraju pobijedilo! U drugom poluvremenu smo anulirali izgubljene lopte i imali bolju unutarnju igru. Nadasve, cijelu utakmicu imali smo dobar vanjski šut i pogodili 10 trica, što je isto jedan segment koji je okrenuo utakmicu na našu stranu. Svima se zahvaljujem, pa i protivniku koji je jako kvalitetan, ali koji je svojim izjavama naoštrio našu oštricu, a svoju otupio."

Franko Kaštropil: "Ovo je velika stvar za nas. Cedevita je odlična momčad i samim time ova pobjeda ima veći značaj. Nije nam nitko davao šanse na početku sezone da možemo ući u finale, međutim ponovo se pokazalo da se mukotrpan rad i upornost uvijek isplati. Idemo se potući s Cibonom za prvaka Hrvatske."

KK Zadar - KK Cedevita 86-81 (19-20, 20-25, 22-16, 25-20)

KK Zadar: Ivanov 9, Travis 13, Thorne 3, Šango, Kaštropil 12, Delaš 5, Ramljak 1, Brkić, Krasić 11, Nurkić 6, Vrbanc 14, Prostran 12.

KK Cedevita: Rogić, Šuput 6, Babić 13, Kitchen 4, Andrić 16, Buva, Suton 4, Bilan 13, Ilievski 2, Tomas 12, Mašić, Baždarić 11.

Galerija: KK Zadar - KK Cedevita

Sponzori