Scouting report - Zadar vs. Split 24.03.2013.

Dvorana Krešimira Ćosića: Nedjelja, 24.03.2013., 17 h

Ekipna izvješća

Zadar: Zadrani u dobrom raspoloženju dočekuju ekipu Splita. Otvoreni trening nekoliko dana prije utakmice s Radničkim je urodio plodom no otvoreni trening prije nekoliko dana pred utakmicu sa Splitom, gdje je bilo navijanje kao da je utakmica već počela, će zasigurno još više podignuti moral ekipe Zadra i dati dodatni impuls za ovu bitnu utakmicu. Zdravstveno stanje u momčadi je odlično te su svi spremni za najvažniju utakmicu ove sezone.

Split: Nekoliko dana više za odmor nego što su to imali Zadrani zasigurno će pomoći Splićanima, naročito onim starijim igračima koji su već poprilično iscrpljeni od naporne sezone u ABA ligi. Ovih dana je osposobljavanje Vujčića za utakmicu na Višnjiku bila glavna preokupacija stručnog stožera Žutih. Atmosfera oko kluba i nije baš najpovoljnija za Splićane ako uzmemo u obzir zvižduke publike tokom i nakon posljednje utakmice Splita protiv Radničkog na Gripama međutim za ovu utakmicu zasigurno će se mobilizirati svi u gradu pod Marjanom i ''zapuhati u isti rog'' kao što su to učinili i Zadrani nekoliko posljednjih kola ABA lige.

Zajedničko: Obje ekipe su u istoj situaciji pred posljednje kolo ABA lige. Porazom i jedni i drugi gube status ABA ligaša te slijedi velika borba za opstanak kluba i moguće poduže ''životarenje'' A-1 ligom. Ulozi su veliki i za jedne i za druge. S jedne strane Nikola Vujčić koji je uložio cijeloga sebe u projekt revitalizacije kluba s Gripa, a s druge strane postupak privatizacije koji je i nakon svog završetka još na klimavim nogama te bi ostanak u ABA ligi značio i jedan ogroman korak ka stabilnijem klubu s Višnjika u budućnosti. 

Posljednje utakmice

Zadar: Utakmica protiv Szolnokija u kojoj je Zadar već po starom receptu nekoliko puta bio blizu povratka u utakmicu no izrazito visok postotak pogođenih šuteva Mađara u drugom djelu utakmice nije ostavilo Zadru puno šansi za pobjedu.

Split: Uvjerljiv poraz od ekipe Radničkog koja je u toj utakmici dominirala veći dio utakmice unatoč činjenici da su bili lišeni pomoći ozlijeđenog Aleksandra Ćapina.

Zanimljiv duel igrača

Romeo Travis vs. Vedran Vukušić

Romeo Travis će najvjerojatnije biti zadužen za Vukušića koji je opasan na weak sideu svojim vertikalnim izlascima iz reketa na vanjski šut. Borisov iz Radničkog, među ostalima, je demonstrirao kako se to radi i kako je moguće držati svoju ekipu u utakmici s tom vrlo jednostavnom kretnjom na koju obrana jako često ''zaspe''. Travis kao igrač s izrazitim fizičkim sposobnostima bi trebao biti taj koji će stizati sve eventualne izlaske Vukušića, ali i biti u mogućnosti kvalitetno odigrati obranu i na Sobinu ili Vujčiću u slučaju switcha kod pick'n'roll igre.

Ne treba previše spominjati njegov doprinos u napadu te obrambenom skoku.

Vedran Vukušić je izrazito pokretan krilni centar koji može podjednako kvalitetno prijetiti vanjskim šutom kao i prodorom na koš. Njegova najveća kvaliteta je košarkaška inteligencija kojom na najbolji mogući način koristi svoje kvalitete međutim i na najbolji mogući način skriva svoje nedostatke. Jako bitno će biti rotacija na njegov šut odnosno ne ''zaspati'' na njegove izlaske iz dubine na vanjski šut.

Ključ pobjede

1. Tranzicija: Ovaj način napadanja bi mogao biti izrazito efektivan protiv fizički inferiorne ekipe Splita koja ima jako puno starijih igrača koji čine okosnicu ekipe. Ideja je da se Splićane natjera u trku gdje bi zasigurno Zadar imao prednost naročito u drugom djelu utakmice kad nastupi umor.

2. Zadarski ''help side'' (strana pomoći) odnosno splitski ''weak side'' (slabija strana napada): Potrebno je veliku pažnju obratiti na weak side splitskog napada preko kojeg ce igrači Splita, prvenstveno Vukušić, Mimica i Sobin, prijetiti kroz cijelu utakmicu naročito ako Nikola Vujčić bude na visini zadatka. U tom načinu napadanja od strane Splićana zadarski help side će morati biti izrazito aktivan u pomoći na rollera, igrača koji će izlaziti na šut ili centra koji će raditi cut (ubacivanje ili presijecanje) u slučaju pomoći na drugog centra.

3. Igra blokadama: Zadrani bi trebali većinu svojih akcija bazirati na velikom broju blokada visokih igrača na loptu (pick) i od lopte jer bi na taj način dodatno umarali visoke igrače Splita koji su ili načeti ozljedama ili povratnici nakon ozljeda.

Autor: Franko Sterle

Sponzori