Scouting report - Zadar vs. Radnički 08.03.2013.

Dvorana Krešimira Ćosića: Subota, 09.03.2013., 19 h

Ekipna izvješća 

Zadar: Kraj sezone se bliži, no pitanje ostanka u ligi za Zadar nije riješeno. Utakmica s Radničkim je prvi od tri preostala ispita koji će dati krajnju ocjenu zadarske sezone u ABA ligi. Ekipa je u potpunosti spremna te nitko nema nikakvih zdravstvenih problema što je veliko osvježenje za Zadrane jer su u posljednjih nekoliko utakmica bili oslabljeni neigranjem nekolicine bitnih igrača.

Zadarskoj publici će se po prvi put predstaviti Dwight Thorne, novi igrač koji je stigao iz Grčke kao pojačanje na poziciji 1 i 2. Romeo Travis se u potpunosti oporavio od problema s leđima te se Zadar nada da bi mogao pružiti partije na tragu onih prije ozljede.

U ekipi Zadra se dosad pokazao evidentan problem obrane od pick igre, no dolaskom novog beka Zadar bi taj problem mogao kvalitetnije rješavati. Na posljednjim treninzima Zadra moglo se vidjeti kako kombinacije Thorne - Kaštropil ili Thorne - Nurkić jako kvalitetno igraju obranu od picka. Strana pomoći će u ovoj utakmici biti jako bitan segment igre jer je poznato kako je Amaning odličan roller, a s druge strane su White i Borisov fantastični šuteri.

S omjerom 7-16 Zadar se trenutno nalazi na 13. mjestu prvenstvene ljestvice te je utakmica protiv Radničkog jedna od ključnih u borbi za opstanak.

Radnički: Radnički je u prošlom kolu upisao jako bitnu pobjedu u borbi za odlazak na Final Four, međutim stvari ni za njih još nisu riješene te će im utakmica protiv Zadra biti itekako bitna.

Na prvi pogled Radnički izgleda kao ekipa koja ponajviše ovisi o igri Aleksandra Ćapina, međutim pravo stanje stvari je ipak ponešto drugačije. Pick'n'pop s Borisovim, skip pass na Whitea, Sinoveca ili Markovića, kvalitetan roll Amaninga, back door ponovo Whitea ili Borisova i sl. su stvari koje itekako daju prostora Ćapinu da ostvari svoju igru. Ono što je zajedničko svim ovim akcijama odnosno kretnjama je to što im najčešće, odnosno gotovo uvijek, prethodi pick koji Aleksandar Ćapin rješava ili individualno ili na gore spomenute načine.

S obzirom na to, jako će bitno biti Radničkom da uspije uspostaviti svoju igru, a veliko pitanje je kako će se snaći na zonsku obranu koju Zadar u pojedinim trenutcima utakmice koristi.

S omjerom 15-8 Radnički se trenutno nalazi na 3. mjestu prvenstvene ljestvice te bi pobjedom protiv Zadrana napravio velik korak ka završnom turniru ABA Lige.

Posljednje utakmice

Zadar: Utakmica protiv MZT-a u kojoj je Zadar nekoliko puta bio blizu potpunog "povratka u utakmicu" nakon povećeg rezultatskog minusa, no bilo je nedovoljno snage i koncentracije da se svlada momčad Aleša Pipana.

Radnički: Velika pobjeda na domaćem terenu protiv Budućnosti u utakmici dvaju direktnih suparnika za mjesto koje vodi na Final Four ABA lige.

Zanimljiv duel igrača

Dwight Thorne vs. Aleksandar Ćapin

Dwight Thorne je nova akvizicija u zadarskoj momčadi na poziciji combo guarda, što bi značilo da je to igrač sposoban jednako kvalitetno odigrati na pozicijama 1 i 2. U utakmici protiv MZT-a Thorne je pokazao naznake vrlo kvalitetnog obrambenog, ali i napadački prodornog igrača. Napad Zadra je dosad uvelike ovisio o tome koliko su raspoloženi Romeo Travis, ili u posljednje vrijeme Franko Kaštropil, no Thorne je možda upravo taj igrač koji im se može priključiti s vanjskih pozicija u vidu probijanja prve linije obrane te sigurnim prijenosom lopte u protivničko polje i kvalitetnim otvaranjem prvog dodavanja.

Aleksandar Ćapin je jedan od najboljih bekova u ligi što pokazuje i njegov indeks na ljestvici za MVP-a lige. Kod Ćapina su sposobnost prodora, šuta i asistiranja na zaista visokoj razini, međutim ima i liderske crte te je sposoban i razigrati ostatak ekipe ukoliko se njega kvalitetno zaustavi. Pick igra je nešto što ovaj combo guard najviše preferira te na taj način najbolje razigrava i sebe i svoje suigrače. Također je izrazito opasan šuter jer je sposoban sam sebi kreirati šut.

Ključ pobjede

1. Ulazak u utakmicu: U posljednjih nekoliko utakmica Zadrani su u utakmicu ušli mlako i rezultatski u minusu na kraju prve četvrtine. Ukoliko ne žele opet kroz cijelu utakmicu stizati rezultat i na taj način se maksimalno trošiti i energetski i psihički, Zadrani će morati naći fokus te u utakmicu ući agresivno i koncentrirano. Prosjek postignutih koševa od 17,8 u drugoj i 17,0 u trećoj četvrtini naspram 19,5 u prvoj i 18,7 u četvrtoj četvrtini, govori u prilog činjenici da je jako teško i energetski i psihički stizati negativan rezultat iz prve četvrtine. Postignutih 19,5 koševa u prvoj četvrtini također govori u prilog tomu da u početnim minutama utakmice nije problem u napadačkom dijelu igre, već u onom obrambenom dijelu gdje fali agresije i koncentracije.

2. Obrana od ''pick'n'rolla'' te ''strana pomoći'': Ključ će biti zaustaviti pick'n'roll s Amaningom koji je izuzetno dominantan kad primi loptu nakon picka u srcu reketa okrenut licem prema košu. Krilni igrači na strani pomoći će morati biti itekako aktivni ako misle spriječiti lagani prijem lopte rollera u reketu i stići natrag na izvrsne šutere Whitea, Borisova ili Sinoveca. Ujedno će biti itekako bitno paziti na back door ulaze i prodore u prilasku obrambenog igrača u trenutcima dok se vraća s pomoći.

Autor: Franko Sterle

Sponzori