Scouting report - Zadar vs. Budućnost VOLI 24.02.2013.

Dvorana Krešimira Ćosića: Nedjelja, 24.02.2013., 21h

Ekipna izvješća

Zadar: Zadar je prvi put ove sezone izgubio četiri utakmice za redom i za razliku od protivnika, koji je kompletan, ima dosta zdravstvenih problema u momčadi, te najvjerojatnije neće moći računati na kapetana Ivanova, koji je dobio jako visoku temperaturu. Zadrani imaju i probleme s playmakerima. Morović je već na prošloj utakmici osjećao bol u leđima i stražnjoj loži, a Prostran se žalio na koljeno, ali će najvjerojatnije oba biti u sastavu. U momčad se vraćaju Romeo Travis i Goran Vrbanc, koji su ovaj tjedan počeli raditi i u dobrom su tonusu.

Zadar je momčad koja u posljednje vrijeme ima jako puno izgubljenih lopti te je to segment na koji treba ovu utakmicu posebno paziti. Treba sačuvati posjed i protok lopte i iskoristiti one dijelove igre, gdje Zadar ima određene prednosti u odnosu na Budućnost.

Budućnosti je po broju postignutih poena tek 11. momčad u ligi te se do posljednje utakmice u Eurocup natjecanju, gdje su pogodili čak 9 trica, nisu baš šuterski iskazali. Dosta igraju pick'n'roll i iz tih situacija traže prednost. Dominiraju čvrstinom u obrani, ali ne treba podcijeniti niti njihov napad.

S omjerom 7-14 Zadar se trenutno nalazi na 12. mjestu prvenstvene ljestvice te je utakmica protiv Budućnosti jako bitna za mirniji nastavak sezone.

Budućnost VOLI: Budućnost je u ABA ligi nanizala tri pobjede, a gorak okus od prvog gubitka kupa Crne Gore od Sutjeske, isprala je izvrsnom utakmicom u Eurocup natjecanju prije nekoliko dana. Na Morači je pregazila Banvit (66:50), vodeću momčad turskog prvenstva i plasirala se u četvrtfinale drugog po snazi europskog klupskog natjecanja. Budućnost u prosjeku prima najmanje koševa u ABA ligi, a ovaj tjedan je limitirala odličnu tursku momčad na samo 50 poena.

Agresivna obrana na svim pozicijama je forte Podgoričana, te imaju preko deset podjednako kvalitetnih igrača u rotaciji. Jako su dobri na vanjskim pozicijama, kako na jedinici, tako i na šuterskoj i krilnoj poziciji. Izdvaja se Aleksa Popović kao realizator i kreator njihovih napada, ali i svi ostali su kvalitetni igrači. I oni koji nisu u prvom planu imaju jak radni dio igre, posebno na poziciji playmakera. Imaju dva kvalitetna Amerikanca, Bosta i Leeja, te jako iskusnog Vitkovca, koji dominira i unutra i vani.

S omjerom 13-8 Podgoričani se trenutno nalaze na 3. mjestu prvenstvene ljestvice te bi s pobjedom protiv Zadrana napravili veliki korak ka završnom turniru ABA Lige.

Posljednje utakmice

Zadar: Utakmica protiv Igokee u kojoj je Zadar nekoliko puta zaprijetio te čak i imao vodstvo kroz veći dio prvog poluvremena, no bilo je to nedovoljno da se savlada prvoplasiranu momčad ABA Lige.

Budućnost VOLI: Pobjeda protiv Širokog u utakmici gdje su Podgoričani kontrolirali susret te se Široki tek u posljednjoj četvrtini uspio rezultatski približiti.

Zanimljiv duel igrača

Franko Kaštropil vs. Gerald Lee

Već je poznato kako je Franko Kaštropil ove sezone jako puno napredovao. Od igrača koji je tek povremeno pokazivao znakove talenta te bio samo jedan od igrača u rotaciji, došao je do reputacije jednog od najboljih centara ABA lige s najboljim postotkom šuta za 2 poena među centrima. Njegove posljednje partije pokazale su da je itekako sposoban odigrati čvrstu i kvalitetnu obranu 1 na 1 protiv suparničkih centara, ali i da itekako može biti opasan u napadačkom dijelu igre što je pokazao u utakmicama protiv Širokog i Igokee s po 19 ubačenih poena u obje utakmice.

Gerald Lee je igrač koji je izuzetno agresivan u skoku. Na osnovu agresivnosti koju posjeduje u tom segmentu igre postao je vrlo zahvalan igrač za trenera. Napadački skok koji mu je zaista ove sezone forte (40 skokova u napadu) donosi jako puno vlastitih laganih poena, ali i drugih ili trećih napada svojoj ekipi. Biti će zanimljivo vidjeti kako će se nositi u s Frankom Kaštropilom koji je u velikom zaletu što se tiče forme, ali će isto tako biti zanimljivo vidjeti tko će biti dominantniji - Kaštropil u obrambenom skoku ili Lee u napadačkom.
    
Ključ pobjede

1. Kolektivna obrana: Budućnost je momčad koja u petorci jako često ima i 4 igrača sa preko 2 m visine, ali opet nitko u sastavu nije izrazito visok pa tako niti izrazito ''jednosmjeran'' u igri. U takvoj jednoj postavci s 4 dvometraša na parketu biti će potreban maksimalan angažman u obrani kako bi se pokrila svaka rupa koja će eventualno nastati kod pick'n'roll  igre Budućnosti u kojoj mogu sudjelovati svih 5 članova petorke podjednako kvalitetno.

2. Aleksa Popović: Zaustaviti Aleksu Popovića kao drugog najboljeg strijelca momčadi znači zaustaviti dobrim djelom i ostatak sastava Budućnosti jer s 55 asistencija u dosadašnjem dijelu natjecanja Popović predstavlja direktnu opasnost po koš, ali i indirektnu upravo putem asistencija.

3. Skok u oba smjera: Momčad Budućnosti je skakački vrlo potentna momčad što pokazuju brojke Gerlada Leeja (51 obr. skok i 40 napad. skok.) i Čedomira Vitkovca (89 obr. skok i 27 napad. skok.). U tom segmentu izrazito dobre brojke imaju i Aleksa Popović te Strahinja Milošević pa će biti izuzetno bitno kontrolirati obrambeni skok, ali biti i agresivan u napadačkom skoku.

Autor: Franko Sterle

Sponzori