Scouting report - Zadar vs. Cedevita 26.01.2013.

Dvorana Krešimira Ćosića: Subota, 26.01.2013., 17h

Ekipna izvješća

Zadar: Bariša Krasić s bitnom tricom 1:46 prije kraja za vodstvo Zadra 72:69, te Marko Ramljak s presječenom loptom u sljedećem napadu su, uz Antu Delaša u ''finišu'' i Gorana Vrbanca u 3. četvrtini,  bili presudan faktor pobjede nad Cibonom prošlog vikenda u sklopu 18. kola ABA lige. Loša vijest za Zadrane je ta da je Krasić sigurno van rostera zbog ozljede gležnja, a i nastup Marka Ramljaka je upitan te će se odluka o njegovu nastupu donijeti pred samu utakmicu.

Loša forma Allena i neuigranost Morovića stvorile su velik problem ekipi Zadra, tako da je dobra igra Tonija Prostrana protiv Cibone zasigurno razveselila trenera Zadra Antu Nazora koji, nakon pauze za vrijeme praznika, nije imao kvalitetnu ''podršku'' s pozicije razigravača.

Goran Vrbanc bljesnuo je u 3. četvrtini protiv Cibone te je svojim koševima držao momčad u egalu. Protiv Cedevite će biti prijeko potreban raspoloženi Vrbanc, naročito u šuterskom dijelu, što se  važnim pokazalo i u prošlom dvoboju ovih dvaju suparnika kada je Zadar 35% svih svojih poena postigao upravo iza linije 6,75.

S omjerom 7-11 Zadar se trenutno nalazi na 10. mjestu prvenstvene ljestvice te bi pobjedom protiv Cedevite ''pobjegao'' poraženom iz utakmice Široki-Cibona na dvije pobjede prednosti.

Cedevita: Zagrepčani dolaze u goste Zadru prilično oslabljeni na ''visokim'' pozicijama zbog neigranja Lukše Andrića (suspenzija) te upitnog nastupa, ali i forme Predraga Šuputa (vraća se nakon ozljede). Slanjem Jusufa Nurkića na posudbu problem centara učinjen je još većim.

Lošu obrambenu igru Cedevite ''izvlači'' izuzetno kvalitetan napad. U tom segmentu treba posebno  istaknuti Braceya Wrighta i Mira Bilana. Bracey Wright je igrač s ''dozvolom za ubijanje''. Što to znači? Ukratko, to znači da Wright ima apsolutno sve ovlasti na terenu. Trener Aleksandar Petrović svojim dolaskom na klupu Cedevite pretvorio je Wrighta u igrača odluke koji često stvari uzima u svoje ruke pa će Zadrani sve svoje adute u obrani morati usmjeriti prema njemu. Također će biti potrebno dio pažnje usmjeriti prema Bilanu koji je drugi najopasniji igrač Cedevite ove sezone, ako iz jednadžbe izuzmemo Predraga Šuputa koji je upitan za ovaj susret.

Još jedan zanimljiv detalj prati ekipu Cedevite, a to je činjenica da ove sezone nisu ostvarili niti jednu pobjedu protiv hrvatskih predstavnika u ABA ligi.

S omjerom 10-8 Cedevita se trenutno nalazi na 6. mjestu prvenstvene ljestvice te bi s pobjedom protiv Zadrana ostala u utrci za 4. mjesto koje vodi na ''Final Four“ ABA lige.

Posljednje utakmice

Zadar: Teško izborena pobjeda protiv Cibone potvrđena sjajnom individualnom akcijom Ante Delaša u posljednjim trenutcima utakmice.

Cedevita: Pobjeda protiv ekipe Union Olimpije iz Ljubljane u utakmici u kojoj su Zagrepčani imali imperativ pobjede zbog serije loših rezultata koji su prethodili utakmici s Ljubljančanima.

Zanimljiv duel igrača

Goran Vrbanc vs. Bracey Wright

Goran Vrbanc je igrač koji kvalitetnim ulaskom u utakmicu može ''iznerediti'' bilo koju ekipu u ligi koristeći šut za 3 poena. Igrač je to s velikom moći ponavljanja i izrazito jakom muskulaturom koji je jako čvrst u duelu i sposoban je iznuditi niz osobnih pogrešaka. Na utakmici protiv Cedevite bit će jako bitan njegov učinak kao odgovor na Braceya Wrighta s druge strane parketa.

Bracey Wright je igrač fantastičnog šuta i jako dobre igre po dubini. Jako često zbog kvalitete driblinga i ostalih tehničkih mogućnosti dobiva ulogu ''playmakera''. Međutim, nešto lošija ''pass igra'' te slab pregled igre čine ga prosječnim razigravačem, što nerijetko donosi više štete nego dobroga ekipi za koju igra.

Ključ pobjede

1. Rano vodstvo: Trener Aleksandar Petrović je u najavi utakmice naglasio kako je za njegovu ekipu bitno kvalitetno ući u utakmicu i ne dozvoliti Zadru rano vodstvo. Ta izjava vjerojatno proizlazi iz činjenice da su u zadnjem dvoboju u Zagrebu Zadrani od rezultata 17:20 u 7. minuti utakmice pa do samog kraja utakmice držali vodstvo te lagano svladali ekipu Cedevite. Može se zaključiti da je jako bitno kvalitetno ući u utakmicu, što Zadru ne bi trebao biti problem, jer je poznato da Zadar u prosjeku najviše poena (19,5) daje u 1. četvrtini.

2. Obrana od šuta za 3 poena: S obzirom da je Cedevita izrazito šuterska ekipa, potrebno je veliku pozornost obratiti na njihovu vanjsku liniju. Pritom najviše pažnje treba posvetiti Braceyu Wrightu. Iz njegove statistike se jasno vide njegovi ovosezonski ''hot spots''  pa se s obzirom na to može zaključiti da je najbolje usmjeravati ga prema desnoj strani i prema kutovima igrališta.

3. Centarska igra: Poznato je da Cedevita ima problema na centarskim pozicijama. Česta rotacija igrača te potenciranje igre preko centara mogli bi navesti protivničke centre na probleme s osobnim pogreškama. Isto tako, deficitaran broj visokih igrača Cedevite daje Zadru mogućnost agresivne igre na protivničkim centrima, što će treneru Aleksandru Petroviću dodatno otežati vođenje utakmice.

4. Klupa: U prošlom dvoboju u Zagrebu zadarska klupa je imala valorizaciju 45 (prva petorka je imala valorizaciju 48) naspram valorizaciji 8 koliko je imala klupa Cedevite. Segment u kojemu su zadarski igrači s klupe posebno dominirali je skok. Imali su čak 25 skokova, što je za 1 skok manje od ukupnog broja skokova Cedevite (26).

Napomena: U prošloj utakmici ovih dvaju protivnika Zadar je bio dominantan u obrambenom skoku koji je inače boljka ekipe te je tu utakmicu pobijedio velikom koš-razlikom.


Autor: Franko Sterle

Sponzori