Zadar nadvisio Cibonu u još jednoj napetoj Završnici 20.01.2013.

Sedma prvenstvena pobjeda Zadra

Pred oko 6000 gledatelja u Krešinom domu, košarkaši Zadra ostvarili su pobjedu nad svojim najvećim rivalom i izravnim konkurentom u borbi za ostanak u ABA ligi, zagrebačkom Cibonom. Konačni rezultat glasio je 78-76, a postavio ga je tko drugi nego zadarski majstor za završnice - Ante Delaš.

Iako je Zadar dvije minute prije kraja pri rezultatu 69-69 napravio seriju 7-0 i, činilo se, prelomio susret u svoju korist, Cibona je dodatno zakomplicirala situaciju, te se preko Strawberryja i Kovačevića vratila na 76-73, 40 sekundi pred kraj susreta. Ramljak je u tom trenutku bio na liniji slobodnih bacanja, no oba je puta bio neprecizan. Sa suprotne strane, na liniju dolazi Strawberry koji pogađa prvo slobodno bacanje, a promašuje drugo. U zračnom duelu našli su se Marčinković i Travis, koji "zajedničkim snagama" loptu odbijaju u koš Zadra za izjednačenje 76-76.

U sljedećem napadu loptu u ruke uzima Ante Delaš i 10 sekundi pred kraj susreta iz lijepe solo akcije pogađa za 78-76. Cibona je pokušala tricom u posljednjoj sekundi preokrenuti utakmicu, no pokušaj Strawberryja bio je neprecizan i slavlje Zadrana moglo je započeti...

Najbolji su u redovima Zadra bili Vrbanc i Delaš sa po 12 koševa, dok je 10 nadodao Toni Prostran, kojem je ovo bila svakako najbolja partija po povratku u Zadar i sjajni zalog za budućnost.

Ante Nazor: "Odgovorno tvrdim kako je ovo Bila teška utakmica koju smo mogli iskontrolirati i ranije da je bilo više koncentracije, timskih rješenja i kontrole lopte. Mislim da nam je ovo vrlo bitna pobjeda s kojom dobivamo mir i da možemo lakše raditi, strpljivije igrati i dočekati spremnije Cedevitu koju izuzetno cijenimo. Prostranova izvedba? To je momak kojeg sam ja doveo i inzistirao da se priključi Zadru jer smatram da mu treba dati šansu. On evidentno ima potencijal što je i pokazao na nekim utakmicama, ali njegova forma oscilira i trebat će strpljenja i potpore. To je playmaker koji ima nevjerojatne realizatorske sposobnosti što je dokazao i vratio nam je na pravi način."

KK Zadar - KK Cibona 78-76 (21-18, 20-19, 16-20, 21-19)

KK Zadar: Allen, Ivanov 9, Travis 5, Kaštropil 8, Delaš 12, Ramljak 7, Brkić, Krasić 7, Batur 2, Morović 6, Vrbanc 12, Prostran 10. 

KK Cibona: Kus 16, Šarić 6, Marčinković 7, Mazalin, Rozić 8, Jagodić-Kuridža, Strawberry 14, Žižić 12, Arapović, Hamilton 6, Kovačević 7.

Galerija: KK Zadar - KK Cibona

Sponzori