Union Olimpija vs. Zadar – Stožice Arena 12.01.2013.

Najava utakmice - Skaut izvještaj

Union Olimpija vs. Zadar – Stožice Arena

Vrijeme: Nedjelja, 13.01.2013., 19h

 

EKIPNA IZVJEŠĆA

Zadar: Nakon bolnog poraza od Krke i uvjerljive pobjede u Kupu Krešimira Ćosića nad Sonik Puntamikom košarkaše Zadra u nedjelju očekuje oslabljena ljubljanska Union Olimpija.

Činjenica da je Olimpija ostala bez Arona Baynesa,a vjerojatno neće biti ni Dylana Pagea, dosta toga olakšava Zadru. Zašto? Zato što je Zadar ekipa koja ima jako slabu kontrolu defanzivnog skoka te su u zadnjoj utakmici protiv Union Olimpije na Višnjiku u 4.kolu ABA lige iz reketa primili 44 od 78 poena uz čak 76% šuta.

Zadranima je potrebno vraćanje u formu od prije praznika i to prvenstveno Chaissona Allena i Romea Travisa koji su za praznike putovali u SAD. Na tom putu zadrane ometa Goran Vrbanc koji je zadobio snažan udarac protiv Krke i osjeća trnjenje u ruci. Umjesto njega u momčadi će biti Ivan Batur koji je odigrao dobro protiv Sonik Puntamike.

Na omjeru 6-10 Zadar se trenutno nalazi na 11. mjestu prvenstvene ljestvice te nakon ovog gostovanja započinje seriju od tri domaće utakmica u nizu, počevši s utakmicom protiv Cibone 19.01. u Krešinom domu.

Union Olimpija: Odlazak Baynesa i ozljeda Pagea je težak udarac za momčad iz Ljubljane. Poraz od Crvene Zvezde na domaćem terenu još ''peče'', ali i stvara određenu želju za ponovnim dokazivanjem pred svojom publikom. Osovina Rannikko - Salin - Blažić - Prepelič će biti ključna za ljubljančane u situaciji gdje su ostali bez centarske osovine Baynes - Page.

Izostanak Gorana Vrbanca u ekipi Zadra je problem manje za Olimpiju, ali dobra posljednja utakmica Batura je nešto na što će biti potrebno obratiti dodatnu pozornost. Isto tako odlične role Franka Kaštropila i Joze Brkića u utakmici protiv Krke je razlog za dodatnu brigu domaće ekipe iz već spomenutih razloga. (Baynes i Page)

Na omjeru 8-8 Union Olimpija se trenutno nalazi na 8. mjestu prvenstvene ljestvice te nakon Zadra ima dvije teške utakmice i to prvu protiv Cedevite u gostima te drugu protiv Igokee na domaćem terenu.

POSLJEDNJE UTAKMICE

Zadar: Poraz u jako bitnoj utakmici pred svojom publikom od ekipe Krke iz Novog Mesta.

Union Olimpija: Težak poraz od ekipe Crvene Zvezde na domaćem parketu.

 

ZANIMLJIVI DUEL IGRAČA

Jaka Blažič vs. Marko Ramljak

Jaka Blažič ne igra u blistavoj formi u posljednje vrijeme te je pravi trenutak da se iskupi domaćoj publici. Igrač s fantastičnim atletskim sposobnostima te ''top class'' tehničkim mogućnostima što čini igrača koji predstavlja pravu napast na terenu.

S druge strane Marko Ramljak postaje igrač zadatka koji u svakoj utakmici Zadra pokazuje zavidne sposobnosti zaustavljanja najopasnijih protivničkih igrača. Igrač je to također zavidnih atletskih sposbnosti koji nerijetko zbog vrhunskog pregleda igre i osjećaja za dodavanje dobija ulogu ''playmakera'' u ekipi.

 

KJUČ POBJEDE

1. Dodavanja: U zadnjem dvoboju ove dvije momčadi 50% svih izgubljenih lopti Zadra je otišlo na dodavanja.

2. Kontranapad: Kontrola vlastitog kontranapada bi mogla biti jako bitna stavka ove utakmice. U prošloj utakmici Zadar je od mogućih 50 koševa iz kontranapada postigao samo 20 što je 40% uspješnosti dok je s druge strane Olimpija u tom segmentu imala 75% uspješnosti.

3. Obraniti reket: Prvenstveno se to odnosi na kontrolu defanzivnog skoka što je velika boljka ekipe Zadra, ali i održati razinu ofanzivnog skoka koji je kroz cijeli dosadašnji tijek sezone bio forte ove ekipe. U prošlom dvoboju ovih dvaju protivnika, Union Olimpija je 64% svih svojih koševa postigla iz reketa.

Sponzori