Velika pobjeda u Trnskom! 08.05.2012.

Zadar se vraća u regionalnu ligu!

Ante Delaš ostati će zlatnim slovima upisan u povijest zadarske košarke jer upravo je njegovom tricom u posljednjem napadu produžetka Zadar osigurao pobjedu protiv Zagreba, četvrto mjesto na ljestvici i povratak u regionalnu ligu.

Međutim, sami početak utakmice sugerirao je drugačiji rasplet. Već u prvoj četvrtini Zagreb je ostvario dvoznamenkastu prednost (16-5) i tako prisilio trenera Aleša Pipana na minutu odmora, iz koje se izrodio pravi odgovor na igru domaćina jer uslijedila je odlična serija od čak 11-0 u korist gostiju, koja je donijela prvo izjednačenje rezultata. Ipak, Zagreb je do kraja četvrtine zbio redove i prvih 10 minuta zaključio s rezultatom 21-16 u svoju korist.

Drugu su četvrtinu Zadrani otvorili na pravi način, te su koševima Kuse, Batura i Vragovića došli do svog prvog večerašnjeg vodstva od 21-24, koje je zahvaljujući Delašu i Vragoviću naraslo i do 25-32. Uslijedila je potom serija slobodnih bacanja domaćina, koji su ih pogodili sedam u nizu i tako još jednom izjednačili rezultat, no Zadar ponovno preuzima kontrolu i vraća se u vodstvo koševima Ivanova, Vrbanca i Batura. Dobar dojam iz druge dionice pokvarila je tek trica Rančića u zadnjem Zagrebovom napadu, pa se na odmor otišlo s minimalnim vodstvom Zadra 42-43.

I u trećoj četvrtini Zadar je izgledao vrlo uvjerljivo. Razigrali su se Vrbanc, Batur i Zadnik, a upravo je tricom Slovenca u zadarskim redovima gostujuća momčad došla na devet koševa prednosti (49-58). Košem Kuse nekoliko trenutaka kasnije Zadar dolazi i do svoje prve dvoznamenkaste prednosti (55-66), no do kraja dionice zaostatak Zagreba umanjuju Markota i Šarić, pa je semafor pred posljednjih 10 minuta regularnog dijela utakmice pokazivao 59-66 u korist Zadra.

Otvaranje posljednje dionice bilo je kao iz snova. Vrbanc, Ramljak, Zadnik i Ivanov doveli su Zadar na već velikih 64-76, no tada su uslijedile "žute minute" na koje je trener Pipan upozoravao u najavi susreta. Zagrepčani su naime zaigrali pressing preko cijelog terena, na koji vanjska linija Zadra nije imala pravog odgovora, što je domaćin iskoristio napravivši seriju 12-0, što je dovelo do izjednačenja rezultata dvije minute pred kraj regularnog vremena.

Vidjeli smo potom zbivanja na parketu koja se rijetko imaju prilike vidjeti. Naime, Zadar iz čak četiri ponovljena napada nije bio u stanju postići koš, dok su s druge strane mravi namjerno promašivali slobodna bacanja kako bi utakmicu odveli u produžetak, u kojem su se nadali pobjedi od sedam ili više koševa razlike. Produžetak su na koncu i izborili.

Domaćini su kud i kamo bolje otvorili posljednjih pet minuta i tricom Simona za 83-80 u njihovu korist zaprijetili kako će dostići željenu razliku, no s druge strane istom mjerom odgovara Reed. Još su jednom Zagrepčani opasno zaprijetili nakon koša Rančića za 89-85, a u još jednom njihovom pokušaju, Simonova i Markotina trica nije htjela u koš. Napravili su potom domaćini prekršaj nad Vrbancom koji uredno pogađa oba slobodna bacanja i postavlja rezultat na 89-87. Simon u sljedećem napadu gubi loptu, a ona dolazi do Vrbanca, koji sam kao duh odbija zabiti iz polaganja, a isto čini i Ivanov do kojeg je došla lopta. Na samom kraju, lopta ipak dolazi do Ante Delaša koji mirno pogađa tricu za prelazak u vodstvo 89-90, te Zagrebu ostaje još jedina šansa da izbori prekršaj, te da s jednim slobodnim bacanjem utakmicu odvede u još jedan produžetak. To se međutim nije ostvarilo i moglo je započeti veliko zajedničko slavlje igrača i navijača koji su još jednom pohodili hrvatsku metropolu kako bi svojim miljenicima pružili potporu.

Zadar je ovom pobjedom osigurao toliko željenu četvrtu poziciju u Ligi za prvaka, kojom je izborio pravo na pozivnicu u ABA ligu za sezonu 2012/13.

KK Zagreb - KK Zadar 89-90 (21-16, 21-27, 17-23, 17-10, 13-14)

KK Zagreb CO: Mulaomerović 16, Mašić, Halilović, Simon 15, Babić 9, Morović, Markota 25, Rančić 7, Mavra 2, Ožbolt 3, Rikić, Šarić 12.

KK Zadar: Zadnik 7, Ivanov 8, Kaštropil, Delaš 11, Ramljak 6, Krapić, Reed 4, Batur 11, Vragović 7, Kuso 9, Vrbanc 27, Vrkić.

2012-05-08

Sponzori