Zadar izgubio u majstorici, Cibona prvak 11.06.2010.

Naslov prvaka Hrvatske ostao pod Tornjem

Košarkaško prvenstvo Hrvatske zaključeno je petom finalom utakmicom u kojoj je slavila Cibona rezultatom 95-73. Zadrani nisu imali snage doći do treće pobjede, u punoj dvorani Dražena Petrovića slavili su domaćini i tako stigli do svog 16. naslova prvaka. Zadrani imaju za čime žaliti. Nakon vodstva od 2-0 u finalnoj seriji titula se nikad nije činila bližom. Cibona je nakon toga nanizala tri pobjede i na svom terenu podigli su pehar namijenjen prvaku države.

Zadar je bolje otvorio utakmicu, preko Cara i Perića došli su u vodstvo koje su držali dobar dio početnih deset minuta. Zakucavanjem Plaisteda u sedmoj minuti došli su gosti i do dotad najvećih 21-14.

Preokret je uslijedio brzo, Cibona postavlja zonu, pogađaju Radošević, Vukušić i Tomas za preokret na 24-21 nakon deset minuta.

Cibona nastavlja seriju i u drugoj četvrtini, povisuje vodstvo na 29-21. Zadar tada nešto više od pet minuta ostaje bez koša, a serija je prekinuta Perićevim zakucavanjem za 29-23, no niti naredne dvije-tri minute nisu donijele bolje vijesti.

Cibona brzo dolazi do dvoznamenkaste prednosti tricama Gordona i Tomasa, u 14. minuti bilo je 39-25. Ubitačna je bila Cibonina serija od 25 koševa naspram tek 4 zadarska.

Gosti su se uspjeli trgnuti, predvođeni Perićem i Bilanom, polako sustižu zaostatak i približavaju se na 43-36. U posljednjim sekundama prvog poluvremena Stipčević pogađa tricu i na odmor se odlazi pri prezultatu 51-43. Cibonu je od posrtanja u tim trenucima držao Bogdanović s tricama koji nije dozvoljavao Zadranima da stignu na manji zaostatak.

Nakon odmora Zadar je nastavio u dobrom ritmu, mini serijom od 6-0 dolaze na zaostatak od 4 koša, bilo je 53-49. Imali su i loptu za dodatno smanjenje zaostatka, ali nisu je iskoristili i nastavak je protekao u Ciboninoj dominaciji.

Za Ciboninih +20 zaslužni su bili Gordon, s dva polaganja i tricom za 64-51, zatim Bogdanović, a seriju je upotpunio Radošević - i utakmica je uoči završnih deset minuta bila praktički riješena.

Posljednjih deset minuta Zadrani više nisu mogli ozbiljnije zaprijetiti domaćima. Tomas zakucava za +27, dvije i pol minute do kraja, a na kraju je na semaforu ostalo upisano 22 razlike.

Veliki je žal za onom izgubljenom prilikom u Zadru. Znali smo da će nam u petoj utakmici biti teško, da će dvorana biti puna i da će se oni psihološki dići. Posebno nakon pobjede u Zadru. Prijetili smo jedno poluvrijeme, čak i početkom treće četvrtine kad smo se spustili na četiri razlike. U zraku je bila ta Cibonina snaga i bilo je samo pitanje trenutka kad će oni prelomiti i otići na veću razliku. Ovo finale obilježila je Cibonina kvaliteta. Imaju individualnu kvalitetu osobito u šuterskom dijelu za tri poena kojeg je jako teško braniti – rekao je nakon utakmice trener Danijel Jusup.

Najučinkovitiji u redovima Zadra bili su Hrvoje Perić sa 17 i Rok Stipčević sa 16 koševa. Kod pobjednika prvo ime bio je Bogdanović s 21 pogotkom. Puno nervoze bilo je u zadarskim redovima, potpuno razumljivo, naslov je bio nadohvat ruke.

Mojim igračima mogu samo čestitati i zadovoljan sam što su pokazali u ovom dijelu sezone. A moji kriteriji su stavrno visoki. Pokazali su karakter, želju, borbenost i dali su naslutiti jedno bolje sutra u Zadru. Veliki hendikep bila je povreda Boise, to je bio nenadoknadiv gubitak i strašno mi je žao što se povrijedio u Zadru- zaključio je Jusup.



Sponzori