Zadar korak do naslova 02.06.2010.

Cibona pala na Višnjiku

Košarkaši Zadra napravili su drugi od tri potrebna koraka za osvajanje naslova prvaka Hrvatske. U punoj dvorani Krešimira Ćosića bili su bolji od Cibone rezultatom 77-72 i time poveli s 2-0 u finalnoj seriji. Zadrane sada od titule najbolje košarkaške momčadi u državi dijeli tek jedna pobjeda.

U napetoj i uzbudljivoj završnici Zadrani su slomili Cibonu koja je nakon lošeg prvog poluvremena u drugih dvadeset minuta prije svega preko Gordona opasno prijetila da će pokvariti atmosferu u punoj Krešinoj dvorani. Rok Stipčević pobrinuo se na kraju da pobjeda ostane na domaćem parketu i sad je Zadar korak do osvajanja toliko željenog trofeja.

Zadar je bolje otvorio utakmicu, mučili su goste i prisiljavali ih na gubljenje lopti, a sve se najbolje vidjelo i na rezultatu koji je nakon početnih deset minuta bio 20-13. Pogađali su Car, Boisa i Plaisted.

U drugoj dionici, nakon koševa Plaisteda i Stipčevićevog teškog šuta iz reketa, prednost Zadra narasla je na deset razlike 26-16, a mali povratak Cibona je napravila serijom od 6-0 za smanjenje na 26-22 pet minuta do poluvremena. U završnici prvog dijela Morović ubacuje tricu, još jednu dodaje Ružić, a koševe postižu Stipčević i Perić za prednost koja je narasla na +14. Prvih dvadeset minuta zaključio je Ružić iz kuta sa sirenom za ugodnih 40-26.

U trećoj dionici domaći odlaze i do najviših +16, 42-26 i 44-28. A tada se napadački budi Gordon koji je čitavo prvo poluvrijeme proveo bez koša. Njegovi prodori, poeni i trice, čak četiri u nizu vratili su Cibonu u egal. U 35. minuti bilo je 66-66.

 

Rok Stipčević

Imamo veliku prednost, ali ništa još nije gotovo. Cibona je veoma dobra momčad i ako im se pruži i najmanja šansa iskoristit će je. Utakmica je bila teška ali zasluženo smo došli do pobjede.

 

Gordonu se priključio i Tomas i gosti po prvi puta tijekom susreta dolaze do prednosti 70-66 četiri minute prije kraja. Stvari za Zadar u tom trenutku nisu izgledale dobro. Car smanjuje zaostatak slobodnim bacanjima na 70-68, a nakon toga kreće Rok Stipčević. Njegovih sedam uzastopnih poena, uključujući tricu za vodstvo od 72-71, odvelo je Zadar do četiri koša prednosti 75-71 40 sekundi prije kraja, dok na drugoj strani nije bilo pravog odgovora. Pokušao je Gordon sa dva šuta za tricu ali nije uspio.

Cibonin Amerikanac bio je nešto precizniji s crte slobodnih bacanja, pogodio je jedno od dva za smanjenje na 75-72 pola minute do kraja, a nakon brzo izgubljene Stipčevićeve lopte, Cibona je dobila još jednu priliku ali Tomasova trica koja bi gostima donijela poravnanje nije ušla. S druge strane, Ružić je položio u brzoj tranziciji, odveo Zadar do pet razlike i priči je tu bio kraj.

Ovo je bila teška i naporna utakmica. Cibona je toliko kvalitetna momčad da im ne treba puno da se vrate. Posebno svojom visokom agresivnošću koja suparnika dovodi u nesigurnost, kradu lopte i postižu lake poene. Tako su se i vratili u drugom poluvremenu. Nismo smjeli imati toliko izgubljenih lopti, nakon čega su oni počeli pogađati trice.Na koncu, presretan sam što smo pobijedili i hvala publici koja je bila uz nas kad smo vodili i kad smo gubili- zadovoljan je bio nakon utakmice trener Danijel Jusup.

 

Mi se ne predajemo, bez obzira koliko to sad izgledalo teško, učinit ćemo sve da dobijemo i da se u sljedeći utorak ponovo vratimo u Zadar. U prvom poluvremenu bili smo slabi, neprecizni. Nikad tijekom ove sezone nismo imali ovako loš postotak ubačaja iz igre. Tek u drugom dijelu zaredali smo šuteve koji su nas vratili.Tražili smo lagane poene, Gordon je izvukao, čekali smo još jednog, i treba reći da nisu samo Tomas i Gordon oni koji će vraćati- rekao je nakon drugog finalnog poraza svoje momčadi trener Cibone Velimir Perasović.

Svoju večer imao je Tomislav Ružić koji je utakmicu zaključio s 22 koša. Odličan je bio i Rok Stipčević s 15 poena. Na strani Cibone prvo ime Gordon s 25 ubačaja. Prvu priliku za osvajanje naslova prvaka Zadar će imati u subotu, kad se pod Tornjem s početkom u 18 sati igra treći finalni ogled.

Galerija: Zadar - Cibona

Sponzori