Priopćenje Uprave KK Zadar 20.02.2010.

Pobjednika polufinala Kupa odlučili su suci

 Nakon polufinalne utakmice Kupa Krešimira Ćosića između Cibone i Zadra koja je završila pobjedom zagrebačke momčadi bilo je različitih dojmova, no većinsko uvjerenje jest da je KK Zadar oštećen. Nekoliko najblaže rečeno dvojbenih sudačkih odluka usmjerilo je neizvjesnu utakmicu u samo jednom smjeru -a to je bio pobjeda Cibone. Statistika će dijelom potvrditi nepravedan sudački odnos prema Zadru. Ciboni je dosuđeno 14 prekršaja, naspram zadarskih 25, Cibona je izvela 28 slobodnih bacanja, Zadar tek 4.

Iako se prije početka Kupa na sastancima predstavnika klubova sudionika završnice puno govorilo o važnosti kvalitete suđenja, fer igri i pravom sportskom pristupu turniru, od toga nije bilo ništa. Zadar se na završnicu plasirao kao jedini klub izvan Zagreba, i krenuo s nadom u što bolji plasman u natjecanju koje tradicionalno Zadranima znači puno, prvenstveno zbog uzvišenog imena koje nosi. Sinonim za Krešimira Ćosića jest fer borba na parketu, poštivanje košarke i njenih pravila, i prepuštanje da igrači, a ne suci odluče pobjednika. Ovakvim pristranim tretmanom kalja se ime ne samo Krešimira Ćosića već čitavo lice košarke. I do kad će tako biti?

Ponovo se otvara pitanje centralizacije košarke, i uspjeha rezerviranog samo za klubove iz metropole. Takav tretman dovodi u pitanje opstanak ostalih košarkaških sredina. Najbolji primjer predstavlja havarija trostrukog prvaka Europe, KK Split, dodajmo tome Šibenik, Rijeku, i čitav niz manjih košarkaških sredina čija sudbina ide samo u jednom pravcu.

KK Zadar za naš grad, ali i za čitavu Hrvatsku predstavlja košarkašku instituciju i neupitnu kvalitetu, a ovim priopćenjem KK Zadar poziva HKS da preispita dvojbene situacije, sve u vjeri razboritosti i promjena odnosa za dobrobit ovoga sporta.

Inzistiramo da HKS zaštiti KK Zadar, i smatramo kako ovakav tretman ne može proći bez sankcija. Zahtjevamo proceduru prema svim pravilnicima HKS-a, i ovaj put nećemo ostati samo na priopćenju.

U smjeru rješavanja ove situacije direktor KK Zadar Zdenko Mičić bio je na sastanku s vodstvom HKS-a, glavnim tajnikom Željkom Drakšićem te povjerenikom za natjecanje Josipom Bilićem. Suci su u ovoj utakmici teško i ciljano oštetili Zadar i jedan od zahtjeva bit će izuzeće suca Dubravka Muhvića koji je i u prošlosti često svojim suđenjem krojio sudbinu Zadra.

 

Uprava KK Zadar

Sponzori