Cibona bolja nakon produžetka 01.02.2010.

Izgubljene lopte i skok odlučili su pobjednika

Za naslov pobjednika hrvatskog derbija na Višnjiku trebalo je odigrati 45 minuta, a nakon svega slavila je Cibona koja je došla do svoje druge ovosezonske pobjede protiv Zadra. Imali su domaći šansu izaći kao pobjednici još u regularnom dijelu, ali ulaskom u produžetak sve su nade potonule. U naredenih pet minuta Zadar se nije snašao, a sve su iskoristili Zagrepčani kojima je pobjedu donio Marko Tomas pogodivši tricu iz teške pozicije, a sve ostalo zaključeno je slobodnim bacanjima. Cibona je tako nanijela Zadru prvi domaći regionalni poraz koji momčadi Danijela Jusupa znači opraštanje od Final foura, a Perasoviću i ekipi potvrdu plasmana u završnicu.

Susret su tricama otvorili Udrih i Gordon, Zadar je uzvratio preko Perića koji u naletu pogađa 8 poena za redom. Tricom Stipčevića odlaze domaćini na prednost 11-8, a kad je Cibonina obrana uspjela zaustaviti raspoloženog Perića, preko Bogdanovića opet dolaze u vodstvo 15-16. Izjednačena igra nakon prvih deset minuta završila je rezultatom 24-23.

Downs u nastavku odvodi Zadar na 29-25, priključuju se Stipčević i Boisa i Zadar ima +7, 34-27. Cibona je brzo stigla zaostatak preko Andrića i Tomasa, a tada se budi Plaisted koji pogađa i dijeli atraktivne blokade. Gosti i dalje stišću, stvaraju probleme u kreaciji zadarskog napada i na poluvremenu je bilo 45-43 za Zadar.

Drugi dio počinje slobodnim bacanjima Downsa i Stipčevića, za rezultatski priključak gostiju i tada se brinuo Andrić. Tricom Ružića Zadar ima rezultat 52-45, da bi nakon toga došlo do međusobnog naguravanja Morovića i Gordona koje sudačka trojka isključuje sa terena. Cibona smanjuje na 52-49 i njihova prijetnja kratko traje. Ružić upisuje 5 poena za redom, a Stipčević tricom donosi Zadru +10, 62-52. Panika je tada umjesto goste uhvatila domaćine pa se prednost brzo topila. Na kraju treće dionice bilo je 64-58.

U zadnjih deset minuta Cibona sigurno nastavlja prema izjednačenju. Tomas tricom postavlja 66-65, a igra se koš na koš. Perić pogađa tricu, istom mjerom uzvraća Bogdanović. Prednost od 81-77 tricom Zadru donosi Rančić, Andrić ponovo drži Cibonu na dohvatljivom zaostatku, Rančić je ponovo precizan sa linije 6.25 za 84-79 tri i pol minute prije kraja. Cibona se nije dala, Andrić je pogađao i na kraju ukrao loptu Rančiću i zakucao za 84-82. Još jedna izgubljena lopta Zadra koštala ih je utakmice. Udrih je položio za 84-84 i osigurao produžetak u kojem se Zadrani nisu snašli.

Bilo je puno nervoze u obje momčadi, a za pobjedu se pobrinuo Marko Tomas pogodivši tricu iz teškog položaja koja dovodi Cibonu u prednost 89-86. Sve daljnje zadarske prilike su propale, nije bilo ideje u napadu, ruka se tresla na crti za slobodna bacanja, a rezultat je zaključio Udrih pogodivši slobodna bacanja i postavio konačnih 92-87.

Žao mi je, razočaran sam i prazan. Mi smo danas utakmicu tri puta dobili i na kraju izgubili. Očito je da će trebati vremena da se igrači prilagode meni i ja njima, jer se na domaćem parketu ovakve stvari ne bi smjele događati. Prije utakmice rekao sam da će odlučivati izgubljene lopte i skok a to se i dogodilo. Imali smo čak 18 izgubljenih lopti. S ovim smo izgubili sve šanse za Final four- razočaran je bio trener Zadra Danijel Jusup.

Njegov kolega iz Cibone nije krio zadovoljstvo pobjedom koja im je osigurala plasman u završnicu regionalnog natjecanja.

Znali smo ako tu izgubimo da će borba za Final four biti do zadnjeg kola. Najviše smo napadali igrače koji su najslabije igrali obranu u tom trenu i to nam je uspjelo-otkrio je svoju formulu pobjede Cibonin trener Velimir Perasović nakon utakmice.

U redovima Zadra sa najviše postignutih koševa, njih 23, utakmicu je završio Rok Stipčević. Hrvoje Perić dodao je 19. Kod Cibone nezaustavljiv je bio Lukša Andrić sa 27 pogodaka, po 18 su dodali Tomas i Bogdanović.

Sljedeću utakmicu Zadar igra u subotu u gostima kod Heliosa iz Domžala.

Sponzori