Slavlje u Trnskom - prva pobjeda u gostima 19.12.2009.

Zadrani prvi put slave u gostima, a Zagrebaši upisuju prvi poraz na svom terenu u tekućoj sezoni

Košarkaši Zadra trebali su čekati 13. kolo regionalne lige kako bi osjetili okus pobjede u gostima. A suparnik je bila zahtjevna momčad Zagreba. Dvorana u Trnskom za Zadar je u posljednje dvije sezone klizav teren. Ovaj su se put na svom parketu pak poskliznuli igrači Denisa Bajramovića koji su se morali pomiriti sa svojim prvim domaćim porazom. Pobjedu je Zadru donio kapetan Tomislav Ružić tricom sedam sekundi prije kraja za konačnih 95-97.

 

Tomislav Ružić

Najbitnije je da se napokon otvorila i ta gostujuća pobjeda, baš protiv našeg izravnog konkurenta Zagreba.

Utakmice između ove dvije momčadi redovito donose neizvjesnost, a tako je bilo i ovaj put. Polaganjem u susret ulazi Mulaomerović koji je uz Žorića kreirao najviše problema zadarskoj obrani u prvom dijelu i brzo odlaze na 6-0. Prve koševe za Zadar postiže Stipčević koji pogađa dvije trice, prati ga Ružić i utakmica se polako zahuktava. Zagrebaši preuzimaju vodstvo, nezaustavljiv je dvojac Žorić- Mulaomerović , a ovaj potonji krade loptu i postavlja rezultat 24-18 nakon prvih deset minuta.

U drugoj četvrtini ruku za tricu namješta Damir Rančić koji u deset minuta pogađa 4 puta za tri poena, još jednu dodaje Morović, a slobodnim bacanjima Ružić dovodi Zadar do prvog vodstva, 42-43. Sa klupe Zagreba u igru je ušao Prkačin, ali reprezentativni centar nije predstavljao veliku opasnost za Zadar, koji je zagradio prilaze prema svom košu, barem za njega. Do velikog odmora uspjeli su Sagadinovi igrači sačuvati minimalnu prednost. Bilo je 48-49.

Zadrani su u prvom dijelu pokazali kako ih vanjski šut ide. Od 15 lopti upućenih sa linije 6,25 m pogodili su 7 puta.

Drugo poluvrijeme na strani Zagreba otvaraju Žorić i Tomić, dok kod Zadra seriju od 5 pogodaka radi Marko Car. Rezultatski nema odmaka, na semaforu se izmjenjuju izjednačenja i vodstvo Zadra, a domaćine u prednost na kratko dovodi Krstić. Tricama Morovića pa Rančića u zadnjoj sekundi sa 8 metara zaključuje se trideseta minuta igre vodstvom Zadrana 72-74.

U zadnju četvrtinu Zagrebaše uvodi Simon serijom 5-0. Gosti uzvraćaju koševima Plaisteda i Perića a jedanaestu tricu Zadra postiže Boisa za 82-85. Slobodnim bacanjima Plaisted postavlja i najveće vodstvo svoje momčadi četiri i pol minute prije kraja. Bilo je 82-88.

I kad su već svi pomislili kako je utakmica riješena, Zadar uspijeva promašiti nekoliko otvorenih šuteva koji bi značili mirniju završnicu, a s druge strane Simon i Mulaomerović ponovo sve vraćaju na početak. Minutu i 45 sekundi prije kraja rezultat glasi 90-90.

Perić postiže koš, uzvraća Mulaomerović tricom za 93-92.Stipčević pogađa oba slobodna bacanja za 93-94 , a Zagrebu preostaje vremena za cijeli napad. Prekršajem na Mulaomeroviću igra se zaustavlja, on pogađa oba bacanja, a Ružić tricom sedam sekundi prije kraja odlučuje pobjednika. Zagrebašima ipak nije pošlo za rukom doći do izjednačenja i produžetka i zadarsko slavlje moglo je početi.

Svakako sam zadovoljan i mogu čestitati mojim dečkima za igru u napadu, malo manje u obrani. Mislim da smo u većem dijelu utakmice mi bili bolji protivnik i da smo na kraju zasluženo pobijedili. Imali smo šansu 4 minute prije kraja da ne dozvolimo ovako dramatičnu završnicu ali Zagreb je dobra ekipa i uspjeli su se vratiti u minuti..Ipak na kraju da je pravda zadovoljena i bolji je pobijedio – zadovoljan je bio prvom gostujućom pobjedom trener Zmago Sagadin.

Prvo ime kod Zadra bio je Damir Rančić sa 17 pogodaka, od čega 5 trica. Dvoznamenkasti su bili Stipčević i Ružić sa po 16, Boisa sa 13 i Perić sa 12 koševa. Kod Zagreba najbolji su bili Mulaomerović sa 27 pogodaka, Tomić je postigao 19 i Žorić 18 koševa.

Iduće kolo Zadrani igraju u srijedu, 23. prosinca u gostima kod Union Olimpije.

Galerija: Zagreb CO - Zadar

Sponzori