Trenerski kutak

Što ćete čitati u Trenerskom kutku,

Košarka je igra kretanja, navika, pogrešaka, ravnoteže, refleksa, igra reakcije, suradnje i komunikacije, "timinga", pomaganja, istodobno individualna i kolektivna igra, igra detalja i finesa, uređenog niza poslova. To je sinteza mentalne i tjelesne hrabrosti, snage i agresivnosti, prepoznavanja nakana protivnika,donošenje odluka, individualno i kolektivno nadigravanje. Posložiti sve te detalje u jednu smislenu verziju košarkaške igre – to je posao trenera.


U Trenerskom kutku želja nam je predstaviti trenerski posao, jer biti trener nije samo znanje i iskustvo, biti trener podrazumijeva učitelja, pedagoga, psihologa, sportaša, taktičara, motivatora i menađera u jednom. Potrebna su šira znanja uključujući i druge sportove. Ovdje ćete moći čitati stručne sadržaje iz svih područja košarke, osvrte trenera i njihovu filozofiju košarke.

Specifičnosti košarke

23.11.2009.

Košarka obuhvaća kompleksnu motoričku aktivnost u okviru koje se realizira veliki broj složenih, promjenjivih i nepredvidivih gibanja i situacija koje zahtijevaju najbolje odgovore. Da bi došao do te razine odgovora, igrač treba naučenu (do automatizma) strukturu gibanja integrirati u zadane strukture situacija na najpogodniji način te ih po potrebi moći i modificirati. Takva obučenost i kvaliteta ovise o čitavom nizu različitih čimbenika, između ostalog o pravodobnom usmjeravanju i specijalizaciji talentirane djece, te o planiranju i programiranju.

Košarka se kao i svaka sportska aktivnost, može promatrati sa strukturalnog, biomehaničkog i funkcionalnog aspekta. Strukturalne značajke govore nam o hijerarhiji i važnostima tipičnih faza, pod faza i strukturalnih jedinica koje čine motorički sadržaj košarkaške igre. Biomehaničke značajke govore nam o efikasnosti izvođenja košarkaške tehnike. Funkcionalne značajke nam, pak, govore o strukturi i dominaciji energetskih procesa u košarci.

Kada govorimo o faktorima bitnim za uspješnost igranja košarke moramo prvo pogledati jednadžbu specifikacije uspješnosti u košarci. Jednadžba specifikacije predstavlja strukturu niza sportaševih sposobnosti i osobina koje utječu na uspješnost u pojedinoj sportskoj grani. Ti faktori uspješnosti uvijek su poredani hijerarhijski po važnosti.

Sponzori