Trenerski kutak

Što ćete čitati u Trenerskom kutku,

Košarka je igra kretanja, navika, pogrešaka, ravnoteže, refleksa, igra reakcije, suradnje i komunikacije, "timinga", pomaganja, istodobno individualna i kolektivna igra, igra detalja i finesa, uređenog niza poslova. To je sinteza mentalne i tjelesne hrabrosti, snage i agresivnosti, prepoznavanja nakana protivnika,donošenje odluka, individualno i kolektivno nadigravanje. Posložiti sve te detalje u jednu smislenu verziju košarkaške igre – to je posao trenera.


U Trenerskom kutku želja nam je predstaviti trenerski posao, jer biti trener nije samo znanje i iskustvo, biti trener podrazumijeva učitelja, pedagoga, psihologa, sportaša, taktičara, motivatora i menađera u jednom. Potrebna su šira znanja uključujući i druge sportove. Ovdje ćete moći čitati stručne sadržaje iz svih područja košarke, osvrte trenera i njihovu filozofiju košarke.

Minuta odmora u košarkaškoj igri

Minuta odmora ili time out je jedno od sredstava kojima se služe treneri i njihovi pomoćnici pri vođenju utakmica. To je najdirektniji utjecaj trenera na sam tijek utakmice i upravo pravodobnim reagiranjem trener može usmjeriti utakmicu u korist svog tima. Različiti su povodi i razlozi uzimanja minute odmora. Jedan od razloga može biti radi dogovora o strategiji ili taktici igre, radi zaustavljanja serije poentiranih napada od strane protivnika, radi motiviranja momčadi adekvatnim porukama i uputama, radi usmjeravanja taktičkog djelovanja igrača prema ostvarivanju momčadskih ciljeva, u slučaju povrede ili odmaranja igrača i u ostalim nužnim situacijama.

17.11.2009.

U minutama odmora važna je smirenost trenera, da ga ne hvata panika i da što jasnijim rečenicama i pokretima objasni igračima što želi. Govor trenera bi trebao biti razgovijetan s ne pretjerano dugim rečenicama. Poželjno bi bilo izbjeći nepotrebnu galamu, da se na taj način ne unese još veća panika u momčad. Najbolja varijanta je da igrači tijekom minute odmora sjednu na klupu a da se trener postavi nasuprot njih, bilo da stoji ili čuči. Vrlo je bitno zadržati koncentraciju igrača na onome što se radi jer u većini slučajeva igračima u minuti odmora pada koncentracija pa je oni koriste na sebi svojstven način bilo da gledaju na drugu stranu, piju vodu, brišu se ručnikom ili se naprosto isključe iz utakmice. Tu je bitna uloga ostalih ljudi na klupi koji moraju biti uključeni u animiranje igrača i usmjeravanje njihove pažnje na trenerovo izlaganje. Bitno je da oni svojim pokretima i eventualnim sugestijama ne odvlače igračevu pažnju s trenerovog izlaganja. Tijekom minute odmora koncentracija svih suigrača u ekipi mora biti maksimalna. U pripremi momčadi za utakmicu svaki trener dobar dio vremena posveti radu na motivaciji igrača. Motivacija ovisi o važnosti takmičenja, umoru igrača, snazi protivnika, o vremenu u kojem se igra utakmica no naravno postoje utakmice u koje igrači zbog njihove važnosti ulaze maksimalno motivirani i koncentrirani, tako da se u takvim slučajevima u minutama odmora ne troši previše vremena na motivaciju. Na drugu stranu postoje utakmice kada igrate protiv protivnika koji vašu momčad ne motivira (slabije momčadi, nisu u formi, ne igraju atraktivno, loše su plasirani na ljestvici i td.). U takvim slučajevima trener ima veliku ulogu da adekvatnim porukama i uputama stimulira svoju momčad na veće zalaganje i bolju igru. Ponekad i galama na momčad ili određenog igrača donese pozitivan efekt no tu sad dolazi do izražaja psihologija trenera koji mora poznavati svoje igrače i djelovati na njih na onaj način na koji je već prije zaključio da djeluje. Neke motivira pohvala, neke galama i pokuda a nekima treba pristupiti na sebi svojstven način. Neki treneri prijete dodatnim treninzima ili uzimanjem novaca, smanjivanjem plaće, no to naravno ovisi o karakteru momčadi, pa i svakom treneru. Obavezno je inzistirati na pozdravu prije ulaska u teren jer na taj način još više podiže motivaciju i sinergiju unutar ekipe.

Sponzori