Trenerski kutak

Što ćete čitati u Trenerskom kutku,

Košarka je igra kretanja, navika, pogrešaka, ravnoteže, refleksa, igra reakcije, suradnje i komunikacije, "timinga", pomaganja, istodobno individualna i kolektivna igra, igra detalja i finesa, uređenog niza poslova. To je sinteza mentalne i tjelesne hrabrosti, snage i agresivnosti, prepoznavanja nakana protivnika,donošenje odluka, individualno i kolektivno nadigravanje. Posložiti sve te detalje u jednu smislenu verziju košarkaške igre – to je posao trenera.


U Trenerskom kutku želja nam je predstaviti trenerski posao, jer biti trener nije samo znanje i iskustvo, biti trener podrazumijeva učitelja, pedagoga, psihologa, sportaša, taktičara, motivatora i menađera u jednom. Potrebna su šira znanja uključujući i druge sportove. Ovdje ćete moći čitati stručne sadržaje iz svih područja košarke, osvrte trenera i njihovu filozofiju košarke.

Koncentracija

Koncentracija je u sportu toliko važna da bez problema možemo tvrditi da je ona jedan od glavnih faktora koji utječu na uspjeh sportaša.

17.11.2009.

Kada je natjecatelj potpuno koncentriran, njegove misli i sama izvedba postanu jedno. On postane u potpunosti svjestan svega što ga okružuje, ali taj mentalni set ne uključuje i distraktore tj. stvari i događaje koji bi ga u tom trenutku mogli omesti. Dobro usmjerena koncentracija podrazumijeva fokusiranje samo na korake koji su potrebni za ostvarenje željenog cilja, isključujući sve ostalo što se događa u sportašu kao i oko njega. Kakav je to osjećaj? Brazilski nogometaš, Pele, opisuje ga kao mogućnost da vidiš apsolutno sve što se događa na terenu oko tebe. Kao da imaš cijelo nogometno igralište u glavi zajedno sa lokacijama svih igrača, koji kao da trče oko tebe u slow-motionu.

Međutim, to što ste svjesni značenja koncentracije ne mora značiti i da je uspijevate kontrolirati u situacijama kada je to najvažnije. To se događa isključivo zato jer prije svega morate biti svjesni kakva vam je zaista koncentracija na treninzima, a zatim i natjecanju. Morate razmisliti o svojim unutarnjim distraktorima, onima koje vi sami pokrećete, jer u suprotnom riskirate mogućnost da se pretvore u mentalnu pogrešku koja će se redovito ponavljati. Distraktori mogu doći izvana, iz okoliša, ali i od drugih ljudi (suigrača, protivnika, gledatelja). Koji od njih će ometati vašu koncentraciju ovisi samo o vama samima, jer takve su stvari različite od osobe do osobe.

Također, možete biti ometani i iznutra, smetati sami sebi svojim mislima koje nekontrolirano dođu baš onda kad ih najmanje trebate. Ali postoji rješenje za to koje se nalazi u našem mozgu: sposobnost ignoriranja podražaja koji u određenom trenutku nisu potrebni te da se cjelokupna koncentracija prebaci na ono što je važno. Primjeri za takvu, potpunu koncentraciju smo na određenu stvar, ponekad su vrlo vidljivi u nekim sportovima kroz rutinu koju prolaze sportaši prije određenog dijela igre. Tom rutinom, tim uvijek istim pokretima tijela, oni se polako koncentriraju baš na taj trenutak, ponavljajući stalno jedno te iste stvari kako bi uvijek dobili isti osjećaj potpune koncentracije koji im pomaže da bolje igraju. Zamislite košarkaša koji uvijek na isti način izvodi slobodna bacanja. No, ponekad te malene stvari koje pomažu boljoj koncentraciji nisu vidljive, a sastoje se od zamišljanja neke određene slike, npr. idealne putanje lopte ili idealno izvedenog željenog udarca, pokreta, poteza… Sve te male stvari koje nam se ponekad mogu činiti beznačajnima, vrlo se lako mogu pretvoriti u sitnice koje sportašu pomažu zadržati koncentraciju. Takve su stvari individualne, isto kao što su individualne i stvari koje ometaju koncentraciju.

Ulazak u zonu idealne koncentracije nije jednostavan kao da samo pritisnete prekidač i to je to. Ne postoji takav prekidač koji će vas uvijek u željenom trenutku prebaciti u stanje idealne koncentracije. Međutim, dolazak do tog stanja te ignoriranje distraktora može se postići polaganim, mentalnim ulaskom u tu zonu. To podrazumijeva prije svega potpunu koncentraciju samo na trenutak u kojem se nalazite, ne na prošlost niti na budućnost. Za vrijeme natjecanja, u situaciji kada vam je sva dostupna koncentracija najviše potrebna, nema mjesta razmišljanjima o rezultatu, o pripremama, o onome što slijedi ako pobijedite ili izgubite kao niti o onome što ste sve prošli da do tuda dođete. Nakon toga,nužno je da se koncentrirate samo na ono što je u tom trenutku važno za vašu igru, samo na trenutni potez koji će vas dovesti bliže željenom rezultatu. Uzimajte svaki bod za sebe, bez pridavanja važnosti tome da li je prvi ili posljednji, pa čak i da je najvažniji na svijetu.

Kada postanete svjesni svoje koncentracije na samom natjecanju i kada shvatite što vam pomaže zadržati je na željenom mjestu, neće biti teško prizvati to stanje u svijest svaki put kada vam je potrebno. Dobro obratite pažnju na ono što vam pomaže pri koncentraciji i zapamtite te misli, riječi, osjećanje, miris… to stvarno može biti bilo što unutar i izvan vas. Zatim, naučite da neke stvari jednostavno ne možete kontrolirati. Ne možete kontrolirati kako će se i kada ponašati vaši suigrači, ne možete kontrolirati postupke svojih protivnika ali možete vrlo uspješno i lako kontrolirati svoje vlastite misli i ponašanja. To bi trebale biti stvari na koje ćete se usredotočiti jer jedino na njih možete utjecati, jedino će vam one pomoći da budete najbolji što možete biti.

Sponzori